Gemeente Ouder-Amstel akkoord met bouw 6200 woningen

De gemeenteraad van Ouder-Amstel heeft op 25 april 2024 het stedenbouwkundig raamwerk voor gebiedsontwikkeling De Nieuwe Kern vastgesteld. In dit gebied komt ruimte voor 6.200 woningen met bijhorende voorzieningen rond een groot stadspark.

In De Nieuwe Kern komen voornamelijk appartementen en een beperkt aantal eengezinswoningen. Van de 6.200 woningen wordt 30% sociale huurwoningen, 40% middensegment (middel dure huur en betaalbare koop) en 30% koopwoningen in de vrije sector. De woningen zijn gevarieerd in grootte en richten zich op verschillende doelgroepen. Zo wordt De Nieuwe Kern een aantrekkelijke en gemengde wijk. West8 urban design & landscape architecture heeft haar prijswinnende visie voor dit gebied uitgewerkt in een integraal en technisch haalbaar stedenbouwkundig raamwerk.

In de gemeente Ouder-Amstel, tussen station Duivendrecht, de Johan Cruijff Arena, de A2 en Werkstad OverAmstel, verrijst de komende jaren een nieuwe woonomgeving. In het gebied dat nu nog bekend staat als De Nieuwe Kern, komt ruimte voor 6.200 woningen rondom een groot stadspark, 250.000 m² voor kantoren, hotels en bedrijven en ruimte voor de uitbreiding van sportcomplex de Toekomst van Ajax. Als alles volgens plan verloopt, wordt verwacht dat in 2026 de eerste paal voor De Nieuwe Kern kan worden geslagen en omstreeks 2027/2028 de eerste woningen opgeleverd kunnen worden.

De grondeigenaren gemeente Amsterdam, VolkerWessels Vastgoed en NS Stations gaan nu op basis van het vastgestelde stedenbouwkundig raamwerk en het overeengekomen bouwprogramma aan de slag met de verdere planuitwerking en bijbehorende op te stellen omgevingsplannen voor De Nieuwe Kern. De grondeigenaren zijn blij dat de gemeenteraad van Ouder-Amstel heeft ingestemd met het ophogen van het aantal woningen in deze overspannen markt. “Wij gaan vol energie verder met de uitwerking van deze verrassend groene stadswijk op één van de best bereikbare plekken van Nederland.”