De rechtbank in Breda heeft dinsdag de van oorsprong Belgische woonwinkelketen Casa failliet verklaard. De achttien winkels in Nederland sloten direct hun deuren.
Casa sloot vorig jaar al een deel van de winkels in Nederland en deed een deel aan Xenos over. Het Belgische moederbedrijf was al begin maart failliet verklaard. Er werkten nog zo’n 130 medewerkers bij de Nederlandse tak van Casa. Nadat loonbetaling over de maand maart uitbleef, vroegen de medewerkers zelf het faillissement aan. Deze actie was bedoeld als een pressiemiddel, maar tot verbazing van de medewerkers, ging het bestuur uiteindelijk mee in de faillissementsaanvraag.
Curator Bart Louwerier heeft na de uitspraak laten weten dat de achttien winkels direct gesloten blijven. Uitverkoop zou onverantwoord zijn, aangezien afdelingen als IT en HR door het faillissement van het moederbedrijf niet meer functioneren. Ook is niet duidelijk wie juridisch eigenaar is van de winkelvoorraad.
Onfatsoenlijk
Vakbondsvoorzitter Martin Pikaart (AVV) vindt de gang van zaken onfatsoenlijk. ‘Het personeel is nergens over geïnformeerd’, meldt hij aan RTL. Casa-bedrijfsleider en OR-voorzitter Allard Lamers sluit zich daarbij aan. ‘Ik vind het schofterig. Het personeel is ontzet. We wisten dat er een faillissement aan zat te komen, maar we hadden niet verwacht dat het op deze manier zou gaan.’
Volgens Lamers had Casa de deuren eerder moeten sluiten, omdat allang duidelijk was dat er geen overnamekandidaten zijn. Het management zou al een tijdje niet meer bereikbaar zijn.
Casa was decennia een dochter van het Blokkerconcern. Pas vier jaar geleden gingen de aandelen van de familie Blokker over naar de Nederlandse investeringsmaatschappij Globitas. Begin 2024 heeft Globitas een groot deel van zijn belang verkocht aan AAS Retail, waarbij Globitas als minderheidsaandeelhouder bij Casa betrokken bleef. Nadien heeft AAS Retail zijn belang overgedragen aan HEM Partners.
Globitas meldt dat de faillissementsaanvraag een direct gevolg is van het faillissement van Casa International. 'Hoewel de (minderheids-)aandeelhouders geen zeggenschap hebben over de strategie van de onderneming, hebben zij begrip voor de overwegingen van het bestuur. Samen met de andere aandeelhouders betreuren wij de situatie. Hopelijk leidt deze aanvraag tot een doorstart, zodat de onderneming -met behoud van medewerkers en perspectief voor leveranciers- kan continueren'.