ASR verduurzaamt winkelcentrum in Middelburg

ASR Real Estate heeft een Breeam-NL In-Use Excellent-certificaat ontvangen voor winkelcentrum Tref in Middelburg. Een bijzondere prestatie, omdat het winkelcentrum gebouwd is in de jaren ’70.

Het winkelcentrum is vorig jaar opgeleverd na een grondige herontwikkeling en verduurzamingsslag. Dankzij diverse duurzaamheidsmaatregelen werd de energievraag met 60% verlaagd van 345 naar 138 kWh per m².

Winkelcentrum Tref uit de jaren ’70 was esthetisch, technisch en functioneel toe aan vernieuwing. Het ASR Dutch Prime Retail Fund, eigenaar van het winkelcentrum, heeft het winkelcentrum de afgelopen jaren gerevitaliseerd en toekomstbestendig gemaakt. Vanaf de start van de herontwikkeling stond duurzaamheid centraal. Dit heeft geresulteerd in een Breeam In-Use Excellent-certificaat. Om dit niveau te bereiken zijn diverse duurzame maatregelen genomen.

1500 zonnepanelen

Op het dak zijn 1500 zonnepanelen geplaatst. Met deze zonnepanelen kan per jaar 440.000 kWh worden opgewekt, wat gelijk staat aan het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van bijna 150 huishoudens. De lokaal opgewekte energie wordt gebruikt voor de algemene ruimte en afgenomen door diverse winkels in het winkelcentrum.

Er werd een lichtstraat van 40 meter in het dak aangebracht. Dit zorgt voor veel natuurlijk daglicht in het winkelcentrum, wat prettig is voor de bezoekers en tegelijkertijd de energievraag verlaagt doordat er minder kunstlicht nodig is. Daarnaast zijn in de lichtstraat voorzieningen getroffen voor natuurlijke ventilatie.

Het dak en de gevels zijn voorzien van hoogwaardige isolatie en de ramen van HR++-glas. Overal is ledverlichting aangebracht en er zijn laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen.

Met de revitalisatie is het gebouw gasloos geworden, er is een centrale afvalinzameling met gescheiden afvalstromen en daarnaast zijn in en rondom het winkelcentrum zitgelegenheden en groen aangebracht. Ook aan flora en fauna is gedacht; zo is er een bijentuin aan de buitenzijde van het winkelcentrum en zitten er vleermuizenkasten op de gevel.

Het duurzame ontwerp is gemaakt door Vocus Architecten. De herontwikkeling van het winkelcentrum werd begeleid door Inspire Real Estate. CFP Green Buildings verzorgde het Breeam-certificeringtraject.

Foto's: Rob van Esch