Halfjaar-ranking adviseurs: Cushman de grootste in bedrijfsruimte

De distributiemarkt wordt vaak omschreven als een internationaal spel. Opvallend is dan toch dat lokale specialisten het in het eerste halfjaar uitstekend hebben gedaan, en het vaak beter doen dan de internationale partijen

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 30 augustus 2019

In de bedrijfsruimtemarkt meldde Cushman & Wakefield de meeste meters, gevolgd door de partners van Dynamis. JLL zit daar als nummer drie niet ver achter.

Er zit een flink gat met nummer vier, CBRE, en dan is het de beurt aan nichespelers of lokale specialisten. Industrial Real Estate Partners, specialist in logistieke transacties, deed het wederom uitstekend met een vijfde plek landelijk. Ook partijen als RSP op de as Eindhoven–Den Bosch, Faasse & Fermont Bedrijfshuisvesting (Zeeland), De Mik Bedrijfshuisvesting (Rotterdam), nieuwkomer TLF Real Estate (Eindhoven) en Basis Bedrijfshuisvesting (Leiden en omgeving) doen het uitstekend in de bedrijfsruimtemarkt. Heel opvallend is de nummer één positie van nieuwkomer Roywork De Makelaar in de regio Zuid-Limburg.

In de regio Utrecht is JLL met afstand de nummer één speler, gevolgd door Cushman & Wakefield en 3Stone Real Estate. Net als in de kantorenmarkt heeft De Mik een zeer sterke positie in Groot-Rijnmond, gevolgd door Ooms Bedrijfshuisvesting. In Groot-Amsterdam is Cushman & Wakefield nummer één, maar nummer twee is wederom een specialist, Industrial Real Estate Partners.

In Noord-Limburg, dat wordt gedomineerd door de logistieke hotspot Venlo, is JLL de grootste partij, maar deze wordt op de hielen gezeten door Boek & Offermans, onderdeel van Dynamis. Deze lokale specialist deed het in deze regio beter dan internationale partijen CBRE en Cushman & Wakefield. Ook in Zuidoost-Brabant, het gebied rond Eindhoven, is een lokale speler de grootste: Bossers & Fitters Bedrijfshuisvesting. Hetzelfde geldt voor RSP Makelaars, dat de nummer één is in Noordoost-Brabant. Opvallend is dat in dit gebied rond Den Bosch, toch niet onbelangrijk qua bedrijfsruimte, de internationale partijen CBRE, JLL en Cushman & Wakefield nauwelijks een voet aan de grond hebben. Dat is wel het geval in West-Brabant, waar Cushman & Wakefield het eerste halfjaar betrokken was bij de meeste meters.