Halfjaar-ranking adviseurs: Nichespelers scoren in krimpende beleggingsmarkt

Nichespelers in de beleggingsmarkt deden het uitstekend in het eerste halfjaar. Het volume van de markt nam echter af

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 30 augustus 2019

De Nederlandse vastgoedmarkt is zeer liquide, maar een gebrek aan product om in te investeren beperkt verdere groei van de beleggingsmarkt. In de eerste helft van 2019 bedroeg de totale beleggingsomzet zo’n € 8 mrd, een flinke daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen er meer dan € 10 mrd aan deals werd gedaan. Er zijn minder objecten te koop aangeboden en dit heeft alle sectoren beïnvloed, met uitzondering van de markten voor zorgvastgoed en woningen.

In de woningmarkt werd het investeringsvolume gestuwd door de transactie van Heimstaden, dat een woningportefeuille van € 1,4 mrd kocht van Round Hill. De betrokkenheid van specialist in woningbeleggingen Capital Value bij die deal, gecombineerd met de liquiditeit in de woningmarkt, is de reden dat deze specialist de grootste bemiddelaar in beleggingsvastgoed was over het eerste halfjaar.

Slecht begin
Terwijl het jaar voor Capital Value vergeleken met vorig jaar veel beter begon, was dat voor de andere topspelers in het beleggingsadvies niet het geval. CBRE, in de breedte van het advies de sterkste partij, moest door de Heimstaden-deal de eerste plaats aan Capital Value overlaten en bleef steken op € 1,55 mrd, tegen € 3,62 mrd over de eerste zes maanden van vorig jaar.

Ook nummer 3, Cushman & Wakefield, was vergeleken met de eerste zes maanden vorig jaar betrokken bij een fors lager volume aan beleggingsdeals. Nummer vier, Savills, deed het beter dan vorig jaar (toen ruim € 400 mln) en registreerde € 580 mln aan beleggingen.

Nieuwkomer TLF Real Estate deed het opvallend goed het eerste halfjaar, met € 302 mln aan beleggingen. Het kantoor is 2,5 jaar geleden opgericht door Hans van den Bergh (ex-JLL) en Hans van de Reek (ex-DTZ/C&W). Dit Eindhovense kantoor is actief in de logistieke beleggingsmarkt. Naast de beleggingsmarkt focust het bedrijf zich ook op de ontwikkelingsmarkt.

De opkomst van TLF laat zien dat er ook in het segment logistiek plaats is voor nichespelers naast de kopgroep van internationale partijen CBRE, JLL en Cushman & Wakefield. Op de woningmarkt zagen we dit fenomeen van specialisatie al enige jaren, met partijen als Capital Value en Fakton.

Een speciale vermelding in het segment winkelbeleggingen verdient Retail Capital, in 2017 opgericht door Colin Vijge en Karen Strijker, met ruime ervaring in deze markt bij onder meer Kokelenberg & Ouwehand Vastgoed Adviseurs en Cushman & Wakefield.