Halfjaar-ranking adviseurs: De dealmakers van het eerste halfjaar

PropertyNL/Ventu Research presenteert voor de tweede keer de halfjaar-ranking, een overzicht over het eerste halfjaar van 2019 van de krachtsverhoudingen in het vastgoedadvies.

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 30 augustus 2019

Het is een verdieping van de bekende Top-1001 Makelaars, die direct na afloop van het kalenderjaar wordt gepubliceerd.

Dit is een actueel overzicht van de dealmakers in het eerste halfjaar van 2019, uitgesplitst naar rankings per segment en per regio.

PropertyNL/Ventu Research kan dit actuele overzicht organiseren doordat de afgelopen jaren fors is geïnvesteerd in systemen die de verzameling en controle van data vergemakkelijken. Gecombineerd met de bereidheid van vastgoedadviseurs om transactiedata te delen levert dit een steeds grotere stroom informatie op. In het eerste halfjaar van 2019 keurde PropertyNL Ventu Research 6100 transacties goed, op basis van een onderzoek onder 2100 makelaars.

Met deze onderzoeken is beter dan ooit inzicht te geven in wie dé specialisten zijn, in welk segment en in welke regio. Ook leveren ze een schat aan individuele transactie-informatie op waarmee de vastgoedprofessional kan werken.

Onderzoeksverantwoording PropertyNL Top1001 halfjaar-ranking 2019
PropertyNL Magazine publiceert op basis van het onderzoek van PropertyNL/Ventu Research verschillende ranglijsten: een ranking van de grootste beleggingsmakelaars, een landelijk overzicht van de grootste partijen in de gebruikersmarkt kantoren, winkels en bedrijfsruimten en regionale overzichten van de grootste makelaars in de gebruikersmarkt. Door deze splitsing komen de marktverhoudingen op de beleggingsmarkt en gebruikersmarkt beter tot hun recht.

De halfjaar-ranking makelaars is samengesteld met als bronbestand 6100 transacties die van 1 januari 2019 tot en met 30 juni 2019 door het team van PropertyNL/Ventu Research zijn gecontroleerd en goedgekeurd, gebaseerd op een permanent onderzoek onder 2100 makelaars. Makelaars hebben in de onderzoeksperiode transactie-informatie aangeleverd via de PropertyNL Servicemodule en koppelingen met hun Kantoor Automatiseerder (KA). Andere bronnen voor transacties zijn persberichten, het kadaster en afgemeld aanbod commercieel vastgoed. Voor de Top-1001 is de datum leidend waarop een transactie is ingevoerd en vervolgens goedgekeurd.

Voor de uiteindelijke ranglijsten zijn transacties gemeld in 2019, maar met een transactiedatum ouder dan 2018, buiten beschouwing gelaten. Hetzelfde geldt voor verlengingen die in 2019 zijn gemeld, maar binnen een periode van drie jaar daarvoor al werden gemeld. Voor de ranglijst beleggingstransacties is de analyse gebaseerd op alle door PropertyNL/Ventu Research geregistreerde beleggingsdeals met een koopsom vanaf € 1 mln, exclusief grondtransacties.

Voor deze halfjaar-ranking wordt voor de gebruikersmarkt (inclusief huurverlengingen en koop voor eigen gebruik) het absolute metrage per segment vergeleken. 6064 transacties vielen binnen deze criteria.

Landelijke overzichten per segment
De landelijke overzichten, per segment, zijn als volgt tot stand gekomen. Voor de gebruikersmarkt is de top makelaars kantoor-, bedrijfs- en winkelruimte en horeca uitgesorteerd naar het absolute metrage waarbij de makelaar betrokken is. De top makelaars beleggingen is uitgesorteerd naar het absolute bedrag aan beleggingen waarbij de makelaar betrokken is. Daarnaast is er een aparte ranglijst gemaakt voor adviseurs in woningbeleggingen.

Voor de landelijke overzichten worden organisaties met verschillende kantoren onder één noemer geschaard, zoals alle vestigingen van Cushman & Wakefield en CBRE of regionale specialisten met meerdere kantoren. Ook de zelfstandige bedrijven binnen het samenwerkingsverband van makelaars Dynamis zijn onder één noemer geplaatst.

Regionale overzichten
Voor de regionale overzichten is voor dit overzicht een keuze gemaakt voor de tien grootste Corop-regio’s per segment, gemeten naar absolute metrage. Het overzicht laat dus bijvoorbeeld de 10 Corop-regio’s zien met de meeste geregistreerde gebruikstransacties kantoorruimte in de meetperiode 1 januari tot en met 30 juni. Van ieder van de 10 grootste Corop-regio’s is vervolgens de top-10 makelaars samengesteld per segment, op basis van het absolute metrage waarbij de makelaar betrokken is. De marktpositie van zelfstandige bedrijven binnen een samenwerkingsverband (bijvoorbeeld Dynamis) worden in de regionale overzichten op basis van de Corop-indeling apart berekend.

PropertyNL/Ventu Research
De halfjaar-ranking van het makelaarsonderzoek werd uitgevoerd door Rizquanita Anjani, Daphne Boiten, Hajo van den Ende, Cahide Karahan, Petra Kooijman-Denissen, Izania Pratiwi, Linda Thieme, Astrid Wassenaar en Karin Yuen.