2017: Drukker in winkelstraten

In 2017 zijn er 0,7% meer passanten in de winkelstraten gesignaleerd.

Dat blijkt uit cijfers van Bureau Retail Management Center (RMC). De grote straten in de grote steden doen het met een toename van 2,2% aan passanten aanzienlijk beter dan de grote straten in kleinere steden of de kleinere straten rondom de grote straten in grote steden. Die tweedeling is een trend die al enkele jaren gaande is.

De passanten in de boodschappen-winkelgebieden groeiden het afgelopen jaar bijna evenveel als de grote straten in grote steden: er was een toename van 2,1%. Maar het sterkst groeide het passantenaantal op de doelgerichte winkelgebieden, de zogenoemde woonboulevards. Daar kwamen 5,9% meer bezoekers – gezien de booming woningmarkt niet geheel verrassend.

Consumentenvertrouwen hoog
Het consumentenvertrouwen is volgens het CBS in januari 2018 nog altijd onveranderd hoog, hoewel de koopbereidheid een fractie daalt. Met 24 ligt het consumentenvertrouwen in januari ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (- 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41). Het consumentenvertrouwen schommelt al bijna een jaar lang tussen 23 en 26.