Opschonen portefeuille NSI werpt vruchten af

NSI heeft afgelopen jaar een like-for-like netto huurgroei van 5,2% gerealiseerd en een 6,7% lagere leegstand. Dat is het gevolg van de asset rotatie van de afgelopen drie jaar.

De portefeuille van het beursgenoteerde kantorenfonds bestaat nu uit aanzienlijk minder objecten die echter groter zijn en op betere plekken staan. Dat resulteert over 2019 een opwaardering van 11,6%, zo blijkt uit de voorlopige jaarcijfers over 2019. De leegstand is sinds eind 2018 met 6,7% gedaald naar 7,1% eind 2019. 

In drie jaar tijd heeft NSI 100 objecten verkocht, waaronder de meeste van de retailobjecten. Nu zijn er nog 65 objecten over, het overgrote deel kantoorobjecten. De 3 overgebleven retailobjecten staan nog in de etalage. De portefeuille is nu € 1,3 mrd waard en genereert € 67,227 mln aan netto huurinkomsten.

De verkopen hebben geleid tot een ltv van 27,4% wat ruimte biedt aan nieuwe aankopen. Echter, de huidige prijzen voor goede kantoren zijn zo hoog, dat ceo Bernd Stahli ook aan het ontwikkelen kantoren denkt: 'De nog altijd sterke beleggingsmarkt heeft de prijzen van objecten op toplocaties omhooggestuwd naar een niveau waarop het vaak net zo aantrekkelijk (of zelfs aantrekkelijker) is om selectief nieuwe projecten te gaan ontwikkelen, ook al is het duidelijk dat de daaraan verbonden risico’s hoger zijn.'