EU-ambities vergroten regeldruk voor Nederlandse bouw- en vastgoedsector

De Dutch Green Building Council heeft in een overzicht op de site van toepassing zijnde EU wet- en regelgeving op een rijtje gezet.

55 procent CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990 en gemiddeld een aandeel van 49 procent van hernieuwbare energiebronnen in gebouwen in 2030. De doelen van de Europese Unie (EU) zijn verreikend en niet altijd bij iedereen bekend.

In het Fit-for-55 pakket is het streven om in 2030 de uitstoot met 55% te hebben verminderd. Daarnaast wordt bestaande wet- en regelgeving aangescherpt en worden nieuwe richtlijnen ontworpen. Daarnaast komt de EU met steeds meer rapportageplichten om investeringen in duurzaamheid inzichtelijk te maken. Wat gaat deze Europese wet- en regelgeving voor de Nederlandse bouw- en vastgoedsector betekenen?

De publicatie van DGBC schetst een overzicht aan bestaand, toekomstig en voorgesteld EU wet- en regelgeving voor de gebouwde omgeving. Dit geeft inzicht in wat er (zeer waarschijnlijk) aan wet- en regelgeving aan komt, welke wet- en regelgeving van toepassing is en hoe vastgoed- of bouwprojecten aan de EU-eisen kan voldoen.

In het overzicht zijn alle ecologische duurzaamheidsthema’s meegenomen. Er ligt een nadruk op CO2-reductie, doordat het meeste EU-beleid zich hierop richt. Let op dat er naast de Europese wet- en regelgeving ook Nederlandse normeringen van kracht zijn, zoals de energielabel C-plicht voor kantoren, vanaf 1 januari 2023.

Naast de wettelijke bepalingen van de EU zijn er ook diverse niet bindende beleidsvelden. Denk aan het Circulaire Economie Actieplan, het Sociaal Klimaatfonds en het Duurzame Europese Investeringsplan. Deze beleidsvelden zullen de transitie naar een duurzame economie een enorme stimulans geven. In deze publicatie wordt alleen (voorgestelde) Europese wet- en regelgeving behandeld. Daarbij wordt niet alleen naar beleid op het gebied van CO2-reductie bekeken, maar ook naar biodiversiteit, vervuiling en klimaatadaptatie in relatie tot de bouw- en vastgoedsector.