5th Avenue weer boven Jan, P.C. Hooft mondiale subtopper

De Amsterdamse P.C. Hooftstraat is traditiegetrouw de duurste winkelstraat van ons land. Nederland is daarmee een subtopper in het lijstje van bekende shopping hotspots van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

5th Avenue op Manhattan, althans het deel tussen 49th en 60th, is weer terug op de bovenste sport van duurste straten ter wereld, zo blijkt uit  'Main Streets Across the World' van Cushman & Wakefield. Het rangschikt de topwinkelstraten in 92 steden en rangschikt de duurste op basis van huurwaarde. Het rapport is het eerste rapport sinds de uitbraak van de Covid-19 pandemie en biedt inzicht in de prestaties vóór en na de pandemie.

Nog veel lagere huren

Op 5th liggen de huren met € 21.076 per vierkante meter per jaar al weer 14% boven het pre Corona-niveau. Dat geldt niet voor de voormalige nummer 1, Tsim Sha Tsui, in Hong Kong, waar de huren met € 15.134 nog altijd 41% lager liggen dan voor maart 2022, toen de mondiale pandemie losbarstte. Vrijwel alle bekende straten in de top 20 kennen nog een lagere huurwaarde. Alleen Via Montenapoleone  in Milaan (nr.3,  € 14.547) en de Weense Kohlmarkt (nr.11 € 4.888) kennen naast de nummer 1 weer een hogere huur   

PC Hooftstraat

Ook de Amsterdamse P.C. Hooftstraat (nr.19)  is nog niet helemaal op niveau. Op Nederlandse duurste winkelstraat betaal je gemiddeld € 2.650 per maand, nog altijd 5% minder dan voor corona en ook over het afgelopen jaar zat er geen plusje in.

In het wereldwijde onderzoek van Cushman & Wakefield zijn in totaal tien Nederlandse winkelstraten meegenomen. De Amsterdamse Kalverstraat zit met een gemiddelde huur van € 2.400 dicht op haar stadgenoot. De nummers 3 en 4, Vredenburg in Utrecht en de good old Lijnbaan in Rotterdam moeten het met respectievelijk € 1.350 en € 1.200 huur doen.