Top-100 Beslissers 2023: Ontwikkelaars

In de ontwikkelaarslijst van dit jaar zijn naast de bazen van Borghese, Intospace en DHG ook andere logistieke ontwikkelaars verder in opmars.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 27 januari 2023

1 Enno Otten/Kees van der Linde
Borghese/COD
De Overijsselse familie Pleijsier is 100% eigenaar van Borghese Real Estate en Pleijsier Bouw en heeft een aparte tak voor logistieke ontwikkelingen, Borghese Logistics. Borghese en Timeless Investments hebben beide een belang van 50% in de Amsterdamse ontwikkelaar COD. De bouwtak van het bedrijf kan bogen op een trackrecord van meer dan een eeuw. Rutger Jan van Broekhoven is directeur ontwikkeling van Borghese Logistics en Henk Pleijsier van Borghese Real Estate. Randy van den Broek is directeur ontwikkeling van COD. Vanwege de samenhang tussen Borghese en COD delen beide bedrijven de backoffice. Ze worden bestuurd door Enno Otten en Kees van der Linde.

2 Joost Uwents
WDP
De Belg Joost Uwents is sinds 2010 ceo van het beursgenoteerde WDP. Hij begon ooit als account manager bij de Generale Bank. Behalve ceo van WDP is hij ook onafhankelijk bestuurder van de raad van bestuur van Xior Student Housing.

3 David Hart en Willem Slager
DHG
David Hart is oprichter/eigenaar van DHG, Willem Slager is partner in het bedrijf. Rotterdam is de thuisbasis voor hun logistieke ontwikkelingen. Na enkele zijstapjes in woningen uit transformatie en de aankoop van een ziekenhuis concentreert het bedrijf zich weer volledig op logistieke bedrijfsruimte.

4 Léon Heddes
Heembouw
Heembouw uit Roelofarendsveen, onder leiding van Léon Heddes, was in 2022 een sterke stijger in de PropertyNL Top-50 Projectontwikkelaars. Als ontwikkelaar, architect en bouwer realiseert Heembouw in een gezamenlijk team vastgoed, waaronder logistiek en andere bedrijfsruimte. Zo leverde het bedrijf vorig jaar onder meer het gerenoveerde kantoor van Allseas in Delft (ruim 15.000 m²) op.

5 Madeleine van den Eijnde-van Dijk/Erik van Dijk
Van Dijk Groep
Vader Hendrik van Dijk richtte in 1969 Unidek op. In 30 jaar tijd ontstond er een waaier aan bedrijven. Tegenwoordig houdt de Van Dijk Groep uit Gemert zich bezig met financiering, participaties en vastgoed, waaronder logistiek vastgoed. Broer en zus Erik en Madeleine begonnen in 1985 als vakantiekracht in het bedrijf, om er in de jaren ’90 vast te gaan werken.

6 Bart Meijer
MRP Development
MRP Development is een ontwikkelaar en investeerder in vastgoed in binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen met nieuwbouwprojecten, herontwikkelingen en transformaties. MRP mikt op mixed-use ontwikkelingen met kantoren, retail en vaak ook woningen. Ceo Bart Meijer is eigenaar. Hij richtte MRP in 2013 op, samen met zijn vader Ton Meijer, bekend van de MAB Groep.

7 Tim Beckmann
Intospace
Intospace uit Den Bosch staat sinds 2021 op eigen benen. De voormalige dochter van Somerset Capital Partners ontwikkelt logistiek vastgoed en houdt en beheert dit nu zelf. Het bedrijf staat onder leiding van Tim Beckmann. Op Schiphol Trade Park leverde Intospace vorig jaar het eerste off-grid distributiecentrum (met zelfvoorzienend energiesysteem) in Nederland op.

8 Wim Heylen
Heylen Warehouses
Heylen Warehouses staat steevast in de top-10 van de Top-50 projectontwikkelaars. De ontwikkelaar is onderdeel van het Belgische investeringsvehikel Heylen Group, opgericht en geleid door Wim Heylen. Op het vlak van logistiek is Nederland de belangrijkste markt voor Heylen.

9 Ewald Dudok
Dudok Real Estate
Wie Dudok zegt, denkt al jaren niet meer alleen aan de befaamde appeltaart of de architect, maar ook aan Dordtenaar Ewald Dudok. Zijn bedrijf ontwikkelt en belegt in vastgoed, vooral in Rotterdam, Moerdijk en Drechtsteden. De focus ligt op logistiek vastgoed en bedrijfshuisvesting. Na verkoop van Peute Recycling heeft Dudok volledig zijn handen vrij voor de stenenhandel.

10 Jaco Meuwissen
3W Real Estate
Oprichter en directeur van 3W Real Estate Jaco Meuwissen zet zich in voor de creatie van een
betere stedelijke omgeving. Goede gebieden, waar mensen graag verblijven. In de praktijk richt de ontwikkelaar uit Maastricht zich op de (her)ontwikkeling van leefgebieden en werkt het bedrijf als gedelegeerd ontwikkelaar voor woningcorporaties, retailers en beleggers.

11 Sander van Oss en Eelco Nettinga
Neoo
De binnenstedelijke ontwikkeling van winkels en mixed-use is de favoriete smaak van de Amsterdamse ontwikkelaar Neoo. Zo herontwikkelt het bedrijf voor Wereldhave winkelcentrum de Koperwiek in Capelle aan den IJssel (nu in fase 3) en het centrumwinkelgebied in Tilburg. Het bedrijf van Sander van Oss en Eelco Nettinga (beiden ex-Multi) werkt daarbij voor eigen rekening en risico of gedelegeerd.

12 Misja Bakker
Over Engh Vastgoed
Oprichter en eigenaar Misja Bakker zit al meer dan 20 jaar in het vastgoed en legt zich sinds de oprichting van Over Engh in 2014 toe op (her)ontwikkeling van logistiek en industrieel vastgoed. De Rotterdamse ontwikkelaar leverde de afgelopen tijd onder meer twee distributiecentra op, op Distripark Dordrecht (47.000 m²) en op Distripark Maasvlakte (35.000 m²).

13 Jeroen Gerritsen
Panattoni
Sinds zijn entree op de Nederlandse markt maakt ontwikkelaar Panattoni hier een flinke groei door. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf is een grote partij in Europa voor industrieel vastgoed en is sterk aanwezig in Midden-Europa. De Nederlandse vestiging staat onder leiding van Jeroen Gerritsen.

14 Coert Zachariasse
Delta Development
Bij Delta Development houden ze van duurzaamheid en innovatie. Onder leiding van Coert Zachariasse wordt gewerkt aan logistiek met een toegevoegde functie, als het even kan off-grid. In 2023 hoopt het bedrijf versneld een keten van 25 logistieke last-mile hubs te ontwikkelen nabij (middel)grote stadscentra.

15 Sjoerd Lycklama/Daan van Helsdingen/Jurriaan Snijders
Flow Real Estate
Niemand minder dan Winy Maas wist in opdracht van ontwikkelaar Flow Development de sleetse structuralistische erfenis Tripolis aan de Zuidas voor Blackstone te herontwerpen tot een levendige stadscampus. Flow Development is sinds 2013 actief in de Nederlandse kantoren- en woningmarkt, vooral in Amsterdam. Sjoerd Lycklama, Daan van Helsdingen en Jurriaan Snijders zijn allen partner bij Flow Real Estate.

16 Han Fijen en Joost Mekking
FiMek Estate
FiMek maakte in 2022 een flinke sprong in de Top-50 van grootste ontwikkelaars. Het bedrijf uit Zaltbommel is in 2005 opgericht door Han Fijen en Joost Mekking. FiMek ontwikkelt kantoren, retail en woningen, met een belangrijke rol voor binnenstedelijke herontwikkeling. Opvallende projecten zijn de voormalige vestigingen van Hudson’s Bay in Amstelveen en (samen met 3W) Maastricht en van V&D in Zeist.

17 Peter Kuiten
Certitudo Capital
In het naburige Den Bosch timmert de ontwikkelende investeerder en vastgoedbelegger Certitudo Capital al jaren aan de weg. Het familiebedrijf richt zich vooral op binnenstedelijke gebieden. Het maakte in 2019 een forse groeispurt door de overname van het vastgoed van de Van Deursen Group, bekend van de Shoeby-winkels. Oprichter van Certitudo is Peter Kuiten, en hij voert de directie samen met Niels de Bruijn en dochter Tessa Kuiten.

18 Sander Breugelmans
Prologis
Wie Prologis zegt, zegt Sander Breugelmans. Hij is het uithangbord in de Benelux, Duitsland en Scandinavië en werd deze maand bevorderd tot hoofd Capital Deployment Europa. Het aan Wall Street genoteerde vastgoedbedrijf is ook in Nederland een actieve speler op de logistieke markt. Zo ontwikkelt het bedrijf op Prologis Park Eindhoven op GDC-Noord een distributiecentrum (DC4) van bijna 27.000 m².

19 Edwin ten Brinke
Ten Brinke Vastgoedontwikkeling
Ceo van Ten Brinke Group is Albert ten Brinke. Hij is echter geen familie van Edwin ten Brinke, het hoofd projectontwikkeling en een vertegenwoordiger van de vierde generatie binnen het familiebedrijf. De Gelderse ontwikkelaar is breed actief met gebiedsontwikkelingen, kantoorpanden, retail, horecapanden, woningen en logistiek.

20 Adriaan Molenschot
HVBM Vastgoed
Deze Tilburgse ontwikkelaar is gelieerd aan Berghege Heerkens Bouwgroep en wordt geleid door eigenaar Adriaan Molenschot. HVBM is gespecialiseerd in bedrijfspanden en logistiek vastgoed. Zo ontwikkelt het bedrijf voor supermarktketen Jumbo tien thuisbezorghubs op verschillende plekken in Nederland.

21 Bart Dura, Philip van der Ent en Marco Praagman
Impact
Impact Vastgoed uit Rotterdam is het ontwikkelbedrijf van Philip van der Ent. Voor hij het bedrijf in 2009 oprichtte met Marco Praagman maakte hij furore bij Multi, en nog langer geleden als drummer van de Rotterdamse Hermes House Band. Bart Dura, nog zo’n bekende naam uit de vastgoedwereld in de Maasstad, sloot zich al snel aan. Het bedrijf legt zich toe op logistieke projecten en woningbouw.

22 Bas van Dam en Dirk Dekker
Being Development
Bas van Dam en Dirk Dekker zijn de oprichters van Being Development. Bas is de zoon van Ton van Dam, samen met Hans van Veggel oprichter van Multi. Het Amsterdamse bedrijf heeft de ambitie een bijdrage te leveren aan duurzame stedelijke gebieden. Being is betrokken bij diverse projecten in de hoofdstad, waaronder de bouw van een hybride houten hoofdkantoor van ongeveer 44.000 m² voor DPG Media.

23 Lien Standaert
Goodman
De van oorsprong Australische vastgoedbelegger Goodman richt zich hoofdzakelijk op het ontwikkelen van logistieke centra voor de lange termijn. Goodman bezit en beheert in Nederland 18 strategisch gelegen panden die zich voornamelijk in de Randstad bevinden. De Belgische Lien Standaert is country manager voor ons land en bij onze zuiderburen.

24 Roeland van den Berg 
VolkerWessels Logistics Development
Van de VolkerWessels-ondernemingen houden vooral SDK Vastgoed, G&S Vastgoed, VolkerWessels Vastgoed en VolkerWessels Logistics zich bezig met de ontwikkeling van commercieel vastgoed. Logistics ontwikkelt onder meer logistiek gebouw Hello World op Schiphol Trade Park in Hoofddorp (47.000 m²), en doet dat samen met Delta Development.

25 Harm Boelens en Maarten de Gruyter
Boelens de Gruyter
Alweer meer dan 14 jaar zijn Harm Boelens en Maarten de Gruyter, nazaat van de kruideniersfamilie, vanuit Amsterdam en Den Bosch bezig met vastgoedontwikkeling. Het bedrijf leverde in 2020 onder meer 180 hotelkamers op in Galeries Modernes in Rotterdam (samen met M&G). Ook hebben Boelens de Gruyter en Round Hill Capital een overeenkomst gesloten met BAM Wonen voor de realisatie van Berghaus in Amsterdam-West.