Special Leegstandbeheer 2019: Profielen

Hier volgen de profielen van leegstandbeheerders met een KLB-keurmerk, op alfabetische volgorde

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 20 december 2019

5Huizen Vastgoed & Leegstandbeheer
5Huizen Leegstandbeheer heeft een decennium ervaring met leegstaand vastgoed door heel Nederland. De onderneming biedt tijdelijke oplossingen tegen alle mogelijke leegstandrisico’s door het plaatsen van startende ondernemers, kunstenaars of bewoners. De leegstandbeheerder houdt kantoor op het Lange Voorhout 58A te Den Haag en beheert meerdere panden in Delft en omgeving. 5Huizen is mede-eigenaar van het Jaagpad 1 te Rijswijk, waar na een transformatie 100 internationale studenten van de TU Delft wonen. De onderneming is tevens verantwoordelijk voor de vastgoedportefeuille van familie Vijfhuizen.
Het bedrijf werd in 2013 opgericht door Miloeda Vijfhuizen, die daarvoor als algemeen manager bij Bewaakt & Bewoond werkte.

Aandacht Vastgoed
Op 16 oktober 2018 is Aandacht Vastgoed toegetreden tot het KLB-register. Deze onderneming heeft als specialismen het beheren van tijdelijke woonruimte, omgaan met veel verhuizingen in korte tijd en aandacht voor de kwaliteit en het leefklimaat. De leegstandbeheerder werd drie jaar geleden opgericht door Andrea Veld, die daarvoor onder andere bij Camelot Europe werkte.
Aandacht Vastgoed is actief in het noorden van Nederland en is gevestigd in Steenwijk. In die gemeente is onder andere het voormalige verzorgingshuis De Vijverhof in beheer. Volgend jaar wordt het gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouwplan van Mahler Vastgoedontwikkeling en Zeilstra Vastgoedmanagement.

Ad Hoc Beheer
Ad Hoc is al sinds 1990 actief op het gebied van bestrijding van leegstandrisico’s en biedt leegstandbeheer met landelijke dekking en tegelijk regionale expertise. In de beheerportefeuille zitten veel woningen en kantoor- en bedrijfsruimten, maar ook bijzondere panden, zoals een monumentaal mergelpand in Valkenburg, een villa in Veenhuizen en Fort Lunet 1 in Utrecht. In ruim een kwart eeuw is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste leegstandbeheerders van Nederland, met 10 vestigingen verspreid over het land. Het hoofdkantoor staat in Den Haag. Ruim twee jaar geleden werd Claudia Duinisveld, sinds 1998 in dienst bij Ad Hoc, benoemd tot directeur. Onlangs sloot Ad Hoc onder andere een raamovereenkomst voor minimaal 2 jaar met de gemeente Utrecht en met corporatie Woonforte voor het Rode Dorp in Alphen aan den Rijn.

Alvast
Alvast is een snelgroeiende leegstandbeheerder, die in 2000 is opgericht door Jan Hein Koetsier en Paul Jeekel. De laatste is directeur. De directie van leegstandsbeheerder Alvast is onlangs uitgebreid met Richard de Bruijn, die voorheen manager was van de regio’s Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. Alvast biedt oplossingen in antikraak, bewaking en tijdelijke verhuur. Met het hoofdkantoor in Rotterdam en regiokantoren in Amsterdam, Eindhoven, Arnhem, Zwolle en Tiel heeft het bedrijf een landelijke dekking.
Alvast heeft onder andere kantoorruimtes in de Bijlmerbajes te Amsterdam, verschillende winkels in Citymall in Almere en woningen in de Peperklip in Rotterdam in beheer.

Bewaakt & Bewoond
Bewaakt & Bewoond is al ruim 20 jaar gespecialiseerd in leegstandbeheer en werd in 1997 opgericht door de eigenaar Jan Kees Alblas. Het kan gaan om woningen, appartementen of een kantorencomplex. Bewaakt & Bewoond heeft ook bijzondere objecten in tijdelijk beheer, zoals voormalige theaters en bioscopen, maar ook loodsen en kerken. Vanuit Den Haag opereert de onderneming in heel Nederland, met onder andere het Rijksvastgoedbedrijf, provinciale en gemeentelijke overheden en institutionele beleggers als opdrachtgevers. Een bijzonder project in beheer is De Vrije Wolf, een voormalig gevangeniscomplex uit 1856 in de Utrechtse binnenstad.

Camelot
Camelot Leegstandbeheer is onderdeel van de Camelot Europe Groep. De organisatie is opgericht door ceo Joost van Gestel. Met 16 vestigingen in 8 Europese landen, waarvan 5 in Nederland, realiseert het bedrijf sinds 1993 betaalbare huisvesting door het beheren, bewaken en ontwikkelen van vastgoed voor derden of in eigen beheer. Camelot telt ongeveer 300 werknemers. Het hoofdkantoor staat in Eindhoven en Allard Jaring is coo van het Nederlandse team.
Sinds eind oktober dit jaar werkt Camelot volgens de nieuwe NEN 8025-norm. Inspecteurs controleren of panden voldoen aan het minimaal maatschappelijk aanvaardbare veiligheidsniveau. Hierbij gaat het om de periodieke controle van installaties in het pand. Het doel van de inspecties is het garanderen van een veilige woonsituatie, waarbij geen schade of letsel kan ontstaan door bijvoorbeeld brand, elektrische schokken of vervuild leidingwater.
Camelot Europe heeft een beheerportefeuille van ruim 4500 verhuureenheden en 12.000 antikraakunits. Naast de antikraakprojecten die het bedrijf beheert voor onder andere woningcorporaties, gemeenten, ontwikkelaars en zorgpartijen ontwikkelt het op dit moment nieuwe micro-livingprojecten in Utrecht, Breda, Delft en Rotterdam.

De Kabath Vastgoedbescherming
De Kabath Vastgoedbeheer (DKBV) is in 1991 door Rijn Platteel opgericht met als doelstelling vastgoedeigenaren te ontzien bij de lasten en zorgen van leegstaand vastgoed. De leegstandbeheerder uit Velp is actief in alle provincies en werkt voor (semi)overheden en beleggers. Sinds begin vorig jaar is Joost Hamming directeur–eigenaar. Met een team van 12 collega’s biedt hij diensten als tijdelijke verhuur, juridische dienstverlening, onderhoud en controle, commerciële verhuur en verhuur op basis van de leegstandwet. De Kabath heeft onder meer een karakteristiek bedrijfsverzamelgebouw in Apeldoorn in beheer.

De Vastgoedbeschermer
De Vastgoedbeschermer is specialist in tijdelijk beheer van leegstaand vastgoed en herstructureringsprojecten. Het bedrijf beschermt de meest uiteenlopende panden, van een bunker tot een voormalig ziekenhuis en van een woning tot een kantorencomplex, zoals in Amersfoort, Groningen (het voormalige kantoor van Sociale Zaken) en Breda. De Vastgoedbeschermer biedt ook diensten als energiemanagement en facilitair beheer. Aan het roer staat Jeroen van de Coolwijk, die ruim 16 jaar geleden zijn onderneming begon. Sinds november 2017 heeft hij Dennis van Roon als operationeel manager aan zijn zijde. Met het team beheren zij leegstaand vastgoed in heel Nederland.

Gapph
Gapph Vastgoedbeheer is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste leegstand- en vastgoedbeheerders van Europa. Het bedrijf telt 80 medewerkers, die opereren vanuit zeven locaties in Nederland, één in België (Interim Vastgoedbeheer) en twee kantoren in het Verenigd Koninkrijk (onder de naam DEX Property Management). Het hoofdkantoor van Gapph is gevestigd in Eindhoven. Johan van Haaster en Jeroen Fanchamps vormen samen met Victor Plattel (directeur België) de directie. Gapph heeft een langetermijnvisie en kwaliteit, maximale ontzorging en maximale baten voor de opdrachtgever staan te allen tijde bovenaan.
Het dienstenpakket van Gapph is de afgelopen jaren verder uitgebreid en beweegt mee met de ontwikkelingen in de markt, van het beheren en leefbaar houden van een woonwijk, het risicodragend exploiteren van (zorg)vastgoed, tot het realiseren van sociale co-living projecten. Zo wonen in het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Den Haag statushouders samen met jonge Hagenaars volgens het co-living principe.
Gapph verzorgt tevens de verhuur van de nieuwe appartementen in de Mariënburg Campus in Den Bosch, waar ook de Jheronimus Academy of Data Science gevestigd is. In oktober won de vastgoedbeheerder de aanbesteding voor de tijdelijke exploitatie van het Unilever R&D-terrein (65.000 m²) in Vlaardingen, een ontwikkeling van Van Adrighem en Inspire Real Estate.

HOD Leegstandsbeheer
HOD Nederland, onderdeel van de Facilicom Services Group, is ooit vanuit Groningen gestart als een van de eerste professionele antikraakbedrijven in Nederland. HOD staat voor Huis Oppas Dienst Nederland. Vanwege de toenemende vraag naar leegstandbeheer is het bedrijf in de jaren ’80 verhuisd naar Utrecht en in 1994 werd Facilicom partner. Mede daardoor kon HOD zich ontwikkelen tot een landelijke organisatie met een breed pakket aan diensten en een omvangrijke lijst opdrachtgevers. Zo heeft HOD onder andere een wooncomplex van corporatie Bo-Ex in Utrecht Overvecht in beheer (174 appartementen). De woningcorporatie gaat de 10 verdiepingen tellende portiekflat slopen. Bo-Ex realiseert hier samen met Amvest en ERA Contour een nieuwbouwplan. HOD telt nu 17 medewerkers, met Freek Ossendrijver als directeur en Laurens Mondelaers als adjunct-directeur.

Interveste Beheer
Antikraak en leegstandbeheer, dat is wat Interveste uit ’s-Hertogenbosch doet. De leegstandbeheerder met ongeveer 20 medewerkers heeft veel vastgoed van corporaties, zorginstellingen en gemeenten onder zijn hoede. Onder meer een voormalige huisartsenpraktijk in Waalwijk, een monumentaal pand aan de Westvest in Delft en een groot kantoorgebouw aan de Schipholweg in Leiden. Interveste beheert woningen in alle provincies van Nederland. Er zijn regiokantoren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht en Zwolle. Opdrachtgevers zijn onder andere Zorggroep Maas en Waal, corporaties Ymere, Woonbron en Vidomes, gemeente ’s-Hertogenbosch en het Rijksvastgoedbedrijf.

Livable
Livable is actief in de regio Rotterdam en sinds twee jaar ook in Amsterdam. Het bedrijf beheert of beheerde woningen van onder meer corporatie Trivire uit Dordrecht, Woonplus Schiedam, Maasdelta, Laurens, Woonzorg Nederland (de Marckenburg in Spijkenisse) en van de zorgorganisaties Florence en Argos Zorggroep. Een nieuw project is de Schaloenstraat in Moerwijk in Den Haag. Livable werd in 2011 opgericht door Dennis Cleef en sloot zich een jaar later aan bij het KLB-keurmerk. Carmen Salomons is medebestuurder. Livable wil sociale en economische doelstellingen verbinden en zo bijdragen aan de kwaliteit van het publieke domein. Bewoners doen daarom ook vrijwilligerswerk. Ook processen op het vlak van herbestemming, herontwikkeling en transformatie van bestaand vastgoed pakt Livable op.

Maximus Vastgoedbeheer
In Maastricht is Maximus Vastgoedbeheer gevestigd. Het bedrijf beheert woningen, tijdelijke ateliers en werkruimten, voornamelijk in Zuid-Limburg. Zo is er aanbod in Voerendaal, Valkenburg aan de Geul en Maastricht. In die stad beheert Maximus onder andere een voormalig kloostercomplex. Opdrachtgevers zijn onder andere woningcorporaties, gemeenten, onderwijsinstellingen, bedrijven en particulieren. Maximus is in 2010 opgericht in Sittard en het team bestaat nu in totaal uit 12 mensen, onder wie bestuurders Tom Visschers, Jeroen Hermans en Patrick Hermans. In mei is Maximus verhuisd naar een nieuw pand aan de Symphoniesingel.
Samen met stichting Ipal won Maximus in juni 2019 de aanbesteding van vastgoedbeheer door de gemeente Maastricht. Andere opdrachtgevers zijn onder meer corporaties Wonen Limburg, Weller, ZO Wonen en Servatius, de gemeenten Voerendaal en Sittard-Geleen, Ballast Nedam en Bouwbedrijven Jongen.

Prevenda
Prevenda is een allround vastgoedonderneming, actief in Nederland en België, met disciplines op het gebied van leegstandbeheer, (tijdelijke) verhuur en makelaardij en taxaties. Het Nederlandse kantoor staat in Oss en het Belgische in Turnhout. Ron Ruijs en Angelo van Schaijk zijn beiden eigenaar van Prevenda, dat sinds 2016 in het bezit is van het KLB-keurmerk. Zij hebben de onderneming in 2010 opgericht. Het team bestaat inmiddels uit 17 mensen. Een bijzonder object in de beheerportefeuille is een ziekenhuis in Maaseik (België). Verder doet Prevenda het beheer van schoolgebouwen in Zoeterwoude en Oisterwijk en een woningcomplex in Utrecht.

Villex
Villex Vastgoedbescherming is gespecialiseerd in het leegstandbeheer, zowel woningen als gebouwen met een andere functie. Villex verkoopt en transformeert ook vastgoed. Directeur–eigenaar Rob Olivier startte zijn onderneming in 2001 en sindsdien is de personele omvang gegroeid naar 40 medewerkers. Het bedrijf heeft drie vestigingen (Barendrecht, Haarlem en Middelburg). Voorbeelden van projecten zijn landgoed Dennenheuvel in Bloemendaal, een kantoorpand in Delft waar studenten en statushouders wonen en een kantoorpand in de binnenstad van Leiden. Villex mag onder meer de gemeenten Bloemendaal, Nunspeet en Haarlemmermeer, de corporaties De Sleutels en Trivire en WVO Zorg tot zijn opdrachtgevers rekenen. Villex biedt kantoorruimte, ateliers, bedrijfsruimte en sportruimtes en levert diensten op het gebied van antikraak, tijdelijke verhuur en transformatie.

VoorkomLeegstand
VoorkomLeegstand is gespecialiseerd in het leegstandbeheer van zeer diverse panden en projecten, van woningen, kantoren en schoolgebouwen tot kastelen. De leegstandbeheerder werkt voornamelijk samen met woningcorporaties, gemeentes en investeerders.
De onderneming van Bastiaan Koetsveld uit Rotterdam heeft zich in 2011 aangesloten bij KLB. Opdrachtgevers zijn onder meer Bergopwaarts, Woonstede en de gemeente Zevenaar.
VoorkomLeegstand biedt ruimtes aan met tijdelijke huurcontracten (leegstandwet) of bruikleenovereenkomsten (antikraak). Dit doet het bedrijf onder andere in leegstaande scholen in Renkum, Doesburg en Moerkapelle.

VPS
VPS Nederland levert maatwerk op het gebied van leegstandbeheer en -beveiliging, voor alle types leegstaand vastgoed, bouwterreinen en ontwikkellocaties. Via het ondernemersnetwerk YoungStartup worden werkruimten verhuurd aan startende ondernemers. Inmiddels zijn hierbij meer dan 20.000 leden aangesloten. VPS Nederland maakt deel uit van VPS Group, dat zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk heeft. VPS beheert meer dan 30.000 objecten en heeft ruim 1800 medewerkers in dienst. In Nederland werken ruim 60 medewerkers vanuit 10 regiokantoren, onder leiding van bestuursvoorzitter Norman Klein en algemeen directeur Jeroen van der Poel. Bijzondere projecten zijn Het Schieblock in Rotterdam, Fort Isabella in Vught, Het Groot Ziekengasthuisterrein in Den Bosch en de Koepelgevangenis in Breda, omgedoopt tot FutureDome.

Zwerfkei
Een van de grondleggers van het moderne leegstandbeheer in Nederland is Eyk Backer. Na jaren als beëdigd makelaar te hebben gewerkt, was hij in 1980 oprichter van Zwerfkei. Het bedrijf introduceerde 35 jaar geleden het concept ‘bewaking door tijdelijke bewoning’, oftewel antikraakwonen. Naast conventionele antikraak bedenkt Zwerfkei Tijdelijk Beheer voor zijn opdrachtgevers leegstandconcepten, waarbij jonge startende ondernemers de leegstaande panden tijdelijk beheren. Ook is Zwerfkei thuis in de markt van tijdelijke verhuur op basis van de leegstandwet en biedt het aanvullende diensten in het vastgoedbeheer, onder meer op gebied van duurzaamheid. Bijzondere objecten in de beheerportefeuille zijn de Kunstkapel in het Beatrixpark en een groot kantoorpand in Schiphol-Rijk.
Backer was in 2009 medeoprichter van de Vereniging Leegstand Beheer Nederland en initiatiefnemer voor het oprichten van het onafhankelijke Keurmerk Leegstand Beheer. Hij is actief als algemeen directeur van Zwerfkei, in samenwerking met Patrick Jansen als commercieel directeur.