Transformatie Nijenoord 1 Utrecht: veel dank aan Ans de Wijn

Een van de grotere transformaties in Utrecht gaat in januari 2017 van start: de realisatie van appartementen in Nijenoord 1, een schoolgebouw van de Hogeschool Utrecht dicht bij het centrum. Drie vragen aan Rolf van den Engel, samen met Mark ter Borg eigenaar van MidNed, de ontwikkelaar die verantwoordelijk is voor de transformatie.

Het is één van de vele transformaties die momenteel opgepakt worden. In het 21.000 m² bvo grote pand van de Hogeschool realiseert het jonge bedrijf MidNed Projectontwikkeling 193 appartementen in de middeldure huur. Met oppervlaktes variërend van 55 tot 120 m² is de doelgroep breed. Amvest heeft inmiddels als belegger getekend voor het gehele complex. Het gebouw stamt oorspronkelijk uit 1959 en was een kantoorgebouw naar ontwerp van Dirk Roosenburg.

Wat is het grootste probleem dat jullie tot nu toe in het project zijn tegengekomen?

‘Eigenlijk gaat het best soepel. Hoewel dit project voor ons de grootste transformatie tot nu toe is, zijn we alle gekke dingen in eerdere projecten al wel een keer tegengekomen. Maar we zitten er dan ook bovenop, tot in alle details. We krijgen het gebouw in december dit jaar geleverd en beginnen 2 januari met de gedeeltelijke sloop. Met Amvest hebben we een koop–aanneemovereenkomst en zij krijgen de appartementen turnkey geleverd.’

Wat is jullie grootste meevaller?

‘De deal met de Hogeschool is in oktober 2014 gesloten. Toen stond de markt er nog niet zo florissant voor en de interesse van ontwikkelaars was niet erg groot. Wij zagen echter dat de Utrechtse markt begon aan trekken. We zagen ook de potentie van het gebouw, omdat we de school goed kenden: we hebben er beiden als bouwkundestudent rondgelopen. Zo hebben Mark en ik elkaar ook leren kennen.

Tegen de tijd dat we gingen nadenken over een exit, bleek de interesse van beleggers veel groter te zijn dan we hadden verwacht. Die grote interesse is het gevolg van externe factoren waaraan je niet veel kunt doen, maar die mooi meegenomen zijn.

Tegelijk zijn we ook veel dank verschuldigd aan de Hogeschool en Ans de Wijn, die ons als kleine partij veel vertrouwen hebben gegeven.’

Wat vindt u dat er beter kan bij transformaties?

‘De regelgeving en de lange procedures die dat met zich meebrengt. Dat kost veel tijd en dat brengt risico met zich mee: we hebben nu het geluk dat de markt de goede kant op beweegt, maar dat kan ook anders. Het omgaan met die regelgeving hoort bij ons vak en ik begrijp het ook, maar soms vraag ik me af wat je ermee opschiet om werkelijk alles vast te leggen. Als je per se wilt, kom je er wel onderuit. Uiteindelijk is het toch een kwestie van vertrouwen.’

Over MidNed: Rolf van den Engel is in 2006 met MidNed Projectontwikkeling gestart, voornamelijk gericht op de regio Midden-Nederland. Van den Engel had daarvoor bij bouwbedrijf Van den Engel van zijn vader al ervaring opgedaan met projectontwikkeling. Ter Borg en Van den Engel hebben met z’n tweeën projecten gedaan als de transformatie van een kantoorgebouw aan de Kaap Hoorndreef in Utrecht en aan de Bloemstraat de transformatie van een school naar gezondheidscentrum. Een deel van de projecten houden ze zelf als belegging, maar ook hebben ze voor een belegging een cv opgetuigd waarin ze ook zelf deelnemen. Het volgende project staat ook al klaar: de transformatie van het postsorteercentrum aan de Jan van Foreeststraat nabij het centraal station tot 218 woningen.