Waarom advocatenkantoor Greenberg Traurig wel voor de Zuidas kiest

Greenberg Traurig kiest voor Zuidas in Amsterdam. Daarmee heeft het gebied na het vertrek van banken, pensioenfonds APG, CBRE en advocatenkantoren toch weer zijn dynamiek bewezen. Een gesprek met David van Dijk, shareholder en voorzitter van de Nederlandse Real Estate Praktijkgroep van Greenberg Traurig.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 22 oktober 2021

Greenberg Traurig, een advocatenkantoor met meer dan 100 professionals, huurt ruim 3000 m² in Valley, het nieuwe Zuidas-icoon met de hangende tuinen tegenover het hoofdkantoor van ABN Amro. Het gebouw is eigendom van RJB Group of Companies, een van de top-10 particuliere beleggers van Nederland met een gemengde portefeuille in de Benelux, Spanje en Duitsland. Dit kwartaal wordt het gebouw opgeleverd door Edge, de ontwikkelaar die is voortgekomen uit OVG van Coen van Oostrom, met kantoren in Amsterdam, Berlijn, Londen, Hamburg en New York.

De mededeling komt kort nadat advocatenkantoor De Brauw Blackstone aankondigde de Zuidas te gaan verlaten. Deze advocaten verhuizen naar Tripolis, aan de rand van de Zuidas. Daar staat weer tegenover dat DLA heeft aangekondigd te verhuizen naar het Strawinskyhuis, eveneens op de Zuidas.

De planning is dat Greenberg Traurig aan het eind van het eerste kwartaal van 2022 naar de Zuidtoren van het gebouw zal verhuizen. Deze ruimte biedt de nieuwe huurder uitzicht op het atrium en geeft directe toegang tot het landschap op het gebouw. Het is een deel van de ruimte die bestemd was voor reisorganisatie BCD.

Greenberg Traurig Amsterdam is de afgelopen jaren stevig doorgegroeid. Met de komst van een aantal nieuwe partners, plus teams, is het kantoor flink uitgebreid. ‘We zijn simpelweg uit ons jasje gegroeid’, vertelt Cees van Oevelen, co-managing shareholder bij Greenberg Traurig. De advocaten huurden aan het Leidseplein het Hirschgebouw.

Met de komst van de teams van David van Dijk (ex-NautaDutilh), Jelmer Kalisvaart (ex-Loyens & Loeff) en notarissen Ruud van de Bork (ex-Loyens & Loeff), Louisa van Isselmuden (ex-Van Doorne) en Alexander van Hövel (ex-Allen & Overy) was het Hirschgebouw niet groot genoeg meer.

Greenberg Traurig werd bij deze transactie juridisch geadviseerd door Rels Consultancy en commercieel door Van Gool Elburg Vastgoedspecialisten. RJB Group of Companies en Edge zijn bij deze transactie commercieel bijgestaan door CBRE en Hangos Real Estate en juridisch door Loyens & Loeff en DLA Piper.

De directie van RJB is zeer blij met de komst van Greenberg Traurig: ‘De kwaliteit en uitstraling van Greenberg Traurig passen exact in het door ons gewenste huurdersprofiel en we verheugen ons op een langdurige zakelijke relatie.’ RJB heeft de blikvanger gerealiseerd naar een ontwerp van architect Winy Maas (MVRDV). Het gebouw heeft op het gebied van duurzaamheid de Breeam Excellent-certificering gekregen.

Van Dijk terug van weggeweest op de Zuidas
De verhuizing van Greenberg Traurig van het Leidseplein naar Valley betekent terug van weggeweest op de Zuidas voor David van Dijk. Van Dijk was als advocaat van VOF Mahler 4 – de ontwikkelingscombinatie van het Mahler 4-project – al betrokken bij de eerste ontwikkelingen op de Zuidas. Hij vertrok in december 2020 van de Zuidas, waar hij 24 jaar had gewerkt, naar Greenberg Traurig op het Leidseplein. Nu, een jaar later, keert hij er met zijn nieuwe kantoor weer terug. Vanuit zijn nieuwe kantoor in Valley krijgt hij uitzicht over de hele Zuidas én zijn oude kantoor van NautaDutilh.

Van Dijk: ‘Ja, dat is wel geestig, maar het was natuurlijk geen factor voor onze beslissing om naar Valley te verhuizen. We geloven in de locatie en zochten een state-of-the-art gebouw dat we volledig konden inrichten op een manier die past bij onze werkconcepten. Dat is bij Amerikaanse advocatenkantoren anders dan wat bij veel Nederlandse kantoren gebruikelijk is. In plaats van de standaard piramideopbouw die veel Nederlandse advocatenkantoren hanteren – met veel stagiaires, een paar medewerkers in het midden en dan een kleine groep partners aan het hoofd van de piramide – ligt het zwaartepunt van het Amerikaanse model meer op de midden- en topgroep van ervaren medewerkers en partners. Wij geloven dat dat beter werkt. Dat is een belangrijk verschil in werken en is daarmee ook van invloed op de werkconcepten en de indeling van je kantoor.’

Ook de samenwerking van partners is bij Greenberg Traurig anders dan hij gewend was. ‘Veel partners zitten niet in één land, maar bewegen zich tussen verschillende kantoren in verschillende landen. Ik ben zelf sinds kort ook weer bijna wekelijks op onze kantoren in Londen en Berlijn. Ook dát heeft invloed op hoe je met de kantoorindeling en digitale communicatiesystemen omgaat. In Valley konden we dat echt volledig vormgeven zoals wij dat willen. Dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven.’

Greenberg Traurig was erg verknocht aan de locatie op het Leidseplein. Niet alle personeelsleden zullen even blij zijn, hoe mooi de hangende tuinen van Valley ook zullen worden. Van Dijk: ‘Het klopt dat er gemengde gevoelens zijn, want het Hirschgebouw paste ook heel goed bij ons. Het is een prachtig gebouw op een geweldige locatie. En als je eenmaal weet hoe je vanaf de Stadhouderskade over de trambaan naar het Leidseplein moet manoeuvreren is het ook bereikbaar, mits je handigheid hebt met het inparkeren van je auto. Maar iedereen ziet ook wel dat het qua aantallen en conceptueel niet meer past. Ik zelf vind Valley prachtig passen bij het nieuwe karakter van Greenberg Traurig in Nederland.’