Universiteit Utrecht wil circulair vernieuwen

Universiteit Utrecht zoekt een ontwikkelaar om het Martinus G. de Bruingebouw circulair te slopen en er nieuwbouw neer te zetten.

In 2025/2026 moet het Martinus G. de Bruingebouw van Universiteit Utrecht zijn gesloopt om ruimte te maken voor specialistische nieuwbouw. Om het oude gebouw zo hoogwaardig mogelijk te hergebruiken en onnodige CO2-uitstoot te voorkomen, zoekt Universiteit Utrecht een consortium van bouwer, architect en sloper dat zelf op basis van het Martinus G. de Bruingebouw wil ontwerpen en ontwikkelen. De universiteit wil zo grote, impactvolle bouwdelen als kanaalplaten en constructie-elementen een nieuw leven geven, met als resultaat een maximaal positieve CO2-impact.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Om de klimaatdoelen van 2050 te halen richting een volledig circulaire bouweconomie, ziet Universiteit Utrecht dat er een andere aanpak nodig is bij het ontmantelen van gebouwen. Door niet alleen de verantwoordelijkheid van hergebruik bij een sloper neer te leggen, maar zelf op zoek te gaan naar een consortium in de markt die het gebouw elders een nieuw leven gaat geven. Tegelijkertijd onderzoekt Universiteit Utrecht de mogelijkheden om delen van het gebouw te hergebruiken in eigen nieuwbouw.

Gebouwenmarktplaats

Het beschikbaar stellen van het Martinus G. de Bruingebouw gebeurt in samenwerking met Gebouwenmarktplaats. Op deze plek worden vroegtijdig gebouwen die ontmanteld worden onder de aandacht gebracht, zodat architecten en ontwikkelaars een nieuw gebouw kunnen ontwerpen en ontwikkelen op basis van het donorgebouw. Voor het Martinus G. de Bruingebouw heeft Gebouwenmarktplaats ook schetsen laten maken door Door Architecten om de mogelijkheden te visualiseren en te inspireren.