Timpaan herontwikkelt Gouwekerk Gouda

Stichting Maasbach Wereldzending, Fore (onderdeel van Timpaan) en Horsman & Co Vastgoed hebben een overeenkomst ondertekend die de moet leiden tot verkoop en herbestemmen van de Gouwekerk en aangrenzende pastorie aan de Hoge Gouwe te Gouda.

 

Fore en Horsman & Co gaan de komende maanden onderzoek doen naar de herbestemmingsmogelijkheden van de monumentale kerk in het centrum van Gouda. Hiermee komt een einde aan de periode waarin de kerk te koop stond en zal over circa een half jaar duidelijk zijn welke nieuwe functies de ruim 110 jaar oude kerk zal gaan huisvesten. Te denken valt daarbij aan appartementen, zorgfuncties, horeca en winkels.

De Gouwekerk is een herkenbaar gebouw op een unieke plek in Gouda, nog geen tweehonderd meter van de St. Jan en het historische centrale plein van Gouda (de Markt). De hoge zeshoekige houten spits op het dak maakt daarnaast de Gouwe Kerk tot het hoogste gebouw van Gouda.

De kerk is sinds 1979 eigendom van Stichting Maasbach Wereldzending en eind jaren zeventig, na een in haar opdracht uitgevoerde grootscheepse restauratie, in gebruik genomen.

Nu, bijna veertig jaar later, is het niet meer mogelijk de gebruikskosten van de Gouwekerk voldoende te dekken door de kerkelijke activiteiten.

 

Rijksmonument

Met een tweede in opdracht van Maasbach uitgevoerde zorgvuldige restauratie in de jaren 2004-2008, is het rijksmonument in een prima bouwkundige staat gebracht, waarmee de voorwaarden zijn geschapen om tot een goede nieuwe bestemming van de kerk te komen voor Gouda en de Gouwenaren.

Fore (Fonds Ontwikkeling Religieus Erfgoed), gespecialiseerd in het ontwikkelen van religieus erfgoed, is onderdeel van Timpaan. Omdat de aandelen van Timpaan in handen zijn van een stichting opereert zij als een maatschappelijk betrokken onderneming, en kreeg daarvoor in 2015 de award 'De Gouden Baksteen' toegekend.

Horsman & Co is een in Lisse gevestigd, sinds 1893 bestaand, allround bouwbedrijf met een brede ervaring in zowel nieuwbouw als onderhoud & restauratie.

Horsman & Co en Fore willen de lokale belanghebbenden en ondernemers gaan betrekken bij hun herstemmingsplannen.

Maasbach is op zoek naar een ander gebouw in Gouda voor haar kerkelijke gemeente.