Stiefkindje stadsvernieuwing Utrecht jubileert

Winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht bestaat deze week precies 50 jaar. Het centrum lag er lang niet zo blinkend bij als nu.  

Zondag 24 september was het op de kop af 50 jaar geleden dat winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht werd geopend door -toen nog- Prinses Beatrix. Een halve eeuw later heeft het centrum weer een nieuwe ronde stadsvernieuwing overleefd onder de vlag van het Franse Klépierre.  

Begin jaren 60 wilde het toenmalige gemeentebestuur van Utrecht haar relatief beperkte stadscentrum uitbreiden en zo een betere verbinding tussen het oude stadshart en het station van Utrecht tot stand brengen. Onderdeel van de plannen was een grote parkeergarage, op de plek van het huide bussstation bij Utrecht Centraal. Bouwer Bredero adviseerde de gemeente Utrecht om niet alleen een parkeergarage te realiseren maar een geheel nieuw winkelcentrum te bouwen met kantoren, woningen en parkeergarages.

In 1963 gaf de gemeenteraad toestemming voor het ingrijpende plan waartegen van meet af aan veel weerstand was. Voor het hooggelegen winkelcentrum moest de complete bestaande negentiende eeuws wijk tussen het station en de Catharijesingel alsmede andere beeldbepalende panden in omgeving gesloopt worden. Het centrum werd gefaseerd opgeleverd, het eerste deel werd in 1968 ingebruik genomen, het tweede deel werd in 1969 gebouwd. De derde en laatste fase werd gebouwd in 1974 en 1975. nadat de latere Koningin Beatrix het centrum al had geopend. 

Het winkelcentrum was in 50 jaar in diverse handen. ABP-dochter WBN nam het centrum in 1982 over van Bredero. In 2000 werd Corio, een fusie van WBM en VIB, de "nieuwe" eigenaar van het centrum. In 2014 werd Corio op haar beurt weer overgenomen door het Franse Klépierre dat in Nederland ook de Markthal in Rotterdam uitbaat. 

Als nieuwe eigenaar pakte Klépierre de vernieuwing van het sterk verpauperde winkelcentrum voortvarend aan. De herontwikkeling maakt deel uit van CU30, het plan van de gemeente Utrecht om het Stationsgebied in Utrecht drastisch te verbeteren.

76.000 m2 winkeloppervlakte werd gerenoveerd, onder meer door sloop-nieuwbouw wat een investering van € 438 mln vergde. Hoog Catharijne trekt bijna 30 miljoen bezoekers per jaar en is daarmee volgens Klépierre het drukste winkelcentrum van ons land.