Rotterdam opent tender voor toren aan Delftseplein

Tussen het station Rotterdam Centraal en Central Post komt een toren van maximaal 140 meter. De ontwikkeltender voor deze toplocatie in het Rotterdam Central District is geopend.

Voor de ontwikkellocatie aan het Delftseplein, gelegen tegenover het 150 meter hoge voormalige hoofdkantoor van NN, wil de gemeente Rotterdam een toren met daarin appartementen, kantoren en een hotel. In de plint komen diverse stedelijke functies als horeca en winkels. Het maximale volume van de toren bedraagt maximaal 41.000 m2, waarvan 15.000 m2 bvo voor kantoren.
“In de randvoorwaarden van de tender is geborgd dat er geen kantoorruimte voor de leegstand wordt gebouwd. De markt moet aantonen dat de kantoren voor het grootste deel verhuurd zijn,” aldus bouwwethouder Bas Kurvers (VVD) in de uitvraag. Uit het ambitiedocument kan worden opgemaakt dat maximaal 4000 m2 bvo van het kantoorprogramma ‘op risico’ mag zijn.

Kurvers: “Met een substantieel aantal woningen (het aantal wordt later bekend gemaakt - red.) wordt een wezenlijke bijdrage geleverd aan de woningproductie die ook in de binnenstad gewenst is. Beleidsdoelstellingen rond het voorkomen van te veel kleine woningen en het vergroten van het aanbod middeldure huurwoningen zijn in de tendervoorwaarden opgenomen.”

Daarnaast zijn de Nederlandse Spoorwegen en ProRail nauw bij het project betrokken. Het bouwen dicht bij het spoor en het station vraagt om zorgvuldigheid met betrekking tot spoorveiligheid en het verwerken van grote hoeveelheden reizigers. Dat is ook de reden waarom het uitschrijven van de tender langer op zich heeft laten wachten dan aanvankelijk was gehoopt. De eerste opzet van deze tender werden al op de Provada van 2017 gepresenteerd.

Start bouw in 2021
Parellel aan de start van de tenderprocedure startte Rotterdam met het opstellen van een bestemmingsplan voor het Rotterdam Central District. Het winnende planconcept voor het Delftseplein zal in dit nieuwe bestemmingplan worden opgenomen. Volgens planning zal eind dit jaar een marktpartij worden geselecteerd op basis van een schetsontwerp en een grondbieding. In circa 18 maanden zal het plan worden uitgewerkt waarna medio 2021 de bouw kan starten. Oplevering van het project aan het Delftseplein wordt verwacht in de eerste helft van 2023. 

Laatste nieuws

Evenementen