Politiek avontuur van woningbelegger Van Haga ten einde

Na bijna 7 jaar komt er een einde aan het politieke avontuur van de gewezen particuliere woningbelegger Wybren van Haga. Zo rumoerig als zijn entree was in de Tweede Kamer, zo geruisloos vertrekt hij van het toneel. 

BVNL, de eigen lijst van Van Haga (56) waarop ook politieke veteraan Henk Krol prijkte, haalde bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer geen enkele zetel. Daarmee is de politieke carrière van de inwoner van Haarlem voorlopig voorbij. 

Sjopperdesjop BV

Die begon na verkiezingen van 2017 toen de VVD een forse winst behaalde en hij namens de liberale partij in de Tweede Kamer belandde. Het jaar erna ontstond er gedoe om de forse vastgoedportefeuille die had opgebouwd met zijn bedrijven Van Haga Invest en Sjopperdesjop BV. Ook komt een conflict met huurders in een hofje in Haarlem dat hij bezit in de publiciteit. Een conflict dat hij nadien bij de rechter wint. De VVD is dan al klaar met Van Haga. Nadat de partij hem eerder maande om zijn vastgoed meer op afstand te zetten, zet de partij hem in september 2019 uit de fractie. 

Pleitbezorger vrije huur sector

Hij gaat alleen verder maar sluit zich in 2020 aan bij Forum voor Democratie. In mei 2021, kort na de verkiezingen in dat jaar scheidt hij zich met twee andere FVD'ers af van de fractie van Thierry Baudet en gaat (weer) verder als de Groep Van Haga. In datzelfde jaar richt hij Belang van Nederland (BV NL) op. Hoewel Van Haga zich behoorlijk roerde als pleitbezorger van de vrije huursector leverde hem dat onvoldoende stemmen op voor een verlengd verblijf in Den Haag. De partij haalde 0,5% van de stemmen, net niet genoeg voor één zetel.