PROVADA Koud zwemwater of koude collegezaal?

‘Transformeer jouw vastgoedportfolio met slimme energieoplossingen.’ Onder die titel hield Fudura -specialist in de zakelijke energieinfrastructuur- een presentatie over het voorkomen en mitigeren van netcongestie.

De bijeenkomst, onder leiding van Fudura-CEO René Pruijssers ging vooral in op de kansen die het werken aan slimme energieoplossingen biedt. Ook een toekomstige energieminister in het kabinet “Wilders I” is daar volgens Pruijssers niet doof voor. Tal van stimulerende of juist beperkende maatregelen worden in het voorlopige coalitieakkoord afgeschaft, ‘maar de partijen zijn het ook eens dat de netcongestie met voorrang moet worden aangepakt. Dat is positief’, aldus Pruijssers.

5 voor 12

In twee casussen werd duidelijk voor welke uitdagingen vastgoedeigenaren en eindgebruikers staan bij hun energiebeheer. In het geval van de campus van de technische universiteit Eindhoven zou dat neer kunnen komen op een keuze tussen een zwembad met koud water of een niet verwarmde collegezaal. Een keuze die volgens Hans van Beek van TU/e gelukkig niet gemaakt hoefde te worden omdat regeren -met Fudura- in dit geval vooruitzien betekende. In het geval van de nieuwe ZARA in Eindhoven was het 5 voor 12 toen de troepen naar het oude pand van de Hema aan de Rechtestraat werden geroepen. Een levensgrote accu en een uitgekiend energiemanagement systeem hebben ervoor gezorgd  dat de winkel straks toch open kan.