Omzet Trebbe loopt iets terug

Trebbe Holding boekte in 2023 een omzet van € 450 mln. In 2022 werd nog een omzet van € 468 mln behaald.

Het bouwconcern, dat bestaat Trebbe Groep, Dijkham Bouw, Bouwbedrijf Van den Hengel en de Giesbers Bedrijven, maakt naar eigen zeggen bewust een pas op de plaats. De omzetdaling valt op het conto te schrijven van lagere inkomsten uit utiliteitsbouw en bedrijfshuisvesting: € 101 mln versus € 121 mln in 2022.

De omzet verkregen uit de ontwikkeling, nieuwbouw en verduurzaming van woningen nam met ruim 2 % van € 339 miljoen toe naar € 347 miljoen. Het rendement verbeterde ten opzichte van een jaar eerder, dit bedroeg ruim 3% voor belastingen.

Landelijke ontwikkelingen

Het blijvend hoge prijsniveau, het teruglopend aantal afgegeven bouwvergunningen en het blijvende tekort aan (vak)mensen zijn landelijke ontwikkelingen die ook Trebbe raken. Hein Trebbe jr.: “Waar we in eerste instantie hadden verwacht dat de markt weg zou zakken, hebben wij ons goed door het afgelopen jaar heen kunnen slaan. Resultaten staan nog steeds onder druk. Maar door in te zetten op de lange termijnrelaties met onze opdrachtgevers, co-makers, partners en onze medewerkers, sluiten we het jaar af met een positief rendement.”

Vertrouwen

Hein Trebbe meldt 2024 met vertrouwen tegemoet te zien. “We beschikken over een goedgevulde orderportefeuille voor 2024 en de jaren die volgen. We verwachten dan ook een lichte omzetstijging voor dit jaar. Het is een bijzondere markt. Een jaar geleden had ik dit niet kunnen voorspellen. De verwachting was dat de markt weg zou zakken. Met name op het gebied van woningbouw. Die verwachting is ook realiteit geworden, er zijn in 2023 fors minder bouwvergunningen afgegeven en toch zijn we bij Trebbe in staat geweest om mooie projecten te verwerven.”

Tegelijkertijd ziet Trebbe nog steeds prijsstijgingen ontstaan en blijft er een tekort op het gebied van goede (vak)mensen. “Daarnaast zijn we benieuwd naar kabinetsformatie en hoe de regie op de volkshuisvesting er helemaal uit gaat zien. Dit brengt tot op heden vooral onzekerheid met zich mee voor onze branche maar even zo goed voor beleggers, woningzoekenden en bewoners.”