Kantoren met label D of lager na 2023 verboden

Kantoren mogen vanaf 1 januari 2023 alleen nog worden verhuurd, als zij energielabel C of hoger hebben. Dit komt overeen met een energie-index van 1,3 of beter. De verplichting is het gevolg van de wijziging van het Bouwbesluit 2012.

Het verplichte energielabel C geldt voor kantoren met ten minste 100 m2 oppervlakte, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zowel kantoren in combinatiegebouwen als afzonderlijke kantoren hebben een labelplicht. Hoe het eigendom verdeeld is, maakt daarbij niet uit. De labelplicht geldt voor het hele kantooroppervlak. Nevenfuncties, zoals vergaderzalen of een bedrijfsrestaurant, tellen ook mee. De labelplicht geldt niet als de nevenfuncties meer dan de helft van het totale kantooroppervlak beslaan.

Handhaving
Kantoorgebouwen die op 1 januari 2023 geen label C hebben, mogen niet worden gebruikt. De gemeente handhaaft de verplichting. Als de labelplicht wordt overtreden, kan de gemeente kiezen voor een waarschuwing. De gebouweigenaar kan dan alsnog aan de verplichting te voldoen. Maar maatregelen kunnen strenger zijn: een last onder dwangsom of zelfs het sluiten van het gebouw.