Haags Historisch Museum ondergaat grootschalige renovatie

Het Haags Historisch Museum, gelegen in het Museumkwartier, ondergaat een ambitieuze renovatie en uitbreiding dankzij een investering van ruim € 17 mln van de gemeente Den Haag.

Het museum zal naar verwachting vanaf najaar 2024 tot voorjaar 2027 gesloten zijn voor de renovatiewerkzaamheden.

Het historisch museum, gevestigd in een zeventiende-eeuws rijksmonument dat eigendom is van de gemeente, kampt al jaren met ruimtegebrek en verouderde faciliteiten. De renovatie omvat essentiële verbeteringen op het gebied van veiligheid, techniek en klimaat. Naast toegankelijker wordt het pand ook duurzamer, met onder andere een warmtepomp en zonnepanelen op het dak, waardoor het pand van het gas af kan en energielabel A wordt behaald.

Wethouder Cultuur, Saskia Bruines, benadrukt het belang van de renovatie: "Het Haags Historisch Museum is niet alleen een stadsmuseum, maar een culturele schat met een landelijke betekenis. Met deze investering kan het museum verder bouwen aan de nationale uitstraling die?past bij het verhaal van Den Haag?en kunnen straks nog meer mensen genieten van de boeiende tentoonstellingen.” 

Raadsvoorstel

In 2020 werd de start gemaakt met de plannen voor de verbouwing en uitbreiding. Als belangrijk onderdeel van het Museumkwartier Den Haag speelt het Haags Historisch Museum een cruciale rol in de profilering van het culturele hart van de stad.

Het raadsvoorstel voor deze investering zal 6 juni in de commissie Samenleving behandeld worden.?Na goedkeuring van de gemeenteraad verwacht het museum dit najaar de deuren te sluiten en de sleutels te overhandigen aan de aannemer. Tijdens de verbouwing blijft het Haags Historisch Museum actief in de stad. Met activiteiten zoals wandelingen en rondleidingen, een educatieprogramma op scholen en bijeenkomsten waarin Hagenaars worden uitgenodigd mee te denken over de vernieuwde presentaties in het museum. Volgens de huidige planning heropent het vernieuwde Haags Historisch Museum in voorjaar 2027 de deuren.