Eén jaar celstraf geëist tegen Peter B. vanwege gesjoemel met taxatiewaarde winkelpand

De Officier van Justitie heeft afgelopen week voor de rechtbank in Amsterdam één jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen Peter B. (57), een van de eigenaren van het Amsterdamse vastgoedbedrijf Overvast.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft B. in de periode 2011-2014 de Belastingdienst bewust benadeeld door onjuiste belastingaangiftes te doen. Het draait allemaal om de taxatiewaarde ruim tien jaar geleden van een winkelpand aan de Kalverstraat 35-37 en Rokin 34 in het centrum van Amsterdam. De verkoop van het winkelpand van Overvast aan de beide eigenaren van dat bedrijf, Peter en zijn broer Mark uit Amstelveen, zou opzettelijk op een te lage taxatiewaarde zijn gebaseerd.

Beide broers kwamen na een taxatie op een prijskaartje van ruim € 8 mln. Volgens de Belastingdienst was toen een meer dan dubbel zo hoge waarde gerechtvaardigd, vooral ook omdat direct na de overdracht een langjarige huurovereenkomst met Mango werd afgesloten. B. wast zijn handen in onschuld; er zou op het moment van de opdracht aan de taxateurs geen zicht zijn geweest op een nieuwe huurovereenkomst.

De zaak sleept al enige jaren. Vanwege de vermeende fraude deed de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst in 2015 doorzoekingen in de landhuizen van beide broers aan de Amstel. Vervolgens legde de Belastingdienst over de periode 2011-2014 extra aanslagen en boetes op. B. heeft altijd geweigerd die te betalen. Afgelopen najaar veroordeelde de Rechtbank B. echter tot betaling. Er zou volgens de rechter bij de jaaropgaves sprake zijn geweest van kwader trouw. Daarover loopt nog een hoger beroep.

Rechtbank Amsterdam doet eind mei uitspraak in de strafzaak. Aanvankelijk was ook een zaak voorzien tegen Mark B., maar deze is vanwege geringe betrokkenheid geseponeerd. 

img
Redacteur
Profiel