BrinkToren wint tender kavel 7 Overhoeks

De gemeente Amsterdam heeft de tender voor de laatste hoogbouwkavel op Overhoeks gegund aan het team dat de BrinkToren instuurde.

Het team bestaat uit DubbeLL Buurtontwikkelaars, Xior, Mecanoo Architecten, Merosch, Dakdokters, Pim Evers, WeDriveSolar, Van Rossum en Nelissen Ingenieurs.

De woontoren BrinkToren is 90 meter hoog en wordt een groene, duurzame en verticale buurt. Het is de laatste toevoeging aan de hoogbouwstrip in Overhoeks.

Het plan bestaat uit 400 woningen, waaronder 120 sociale huurwoningen voor Ymere, 30 zorgwoningen, een buurtkamer en ruim 250 middeldure huurwoningen, die door Xior beheerd zullen worden. Het plan draagt bij aan een oplossing voor het nijpend tekort aan kwalitatieve en betaalbare huisvesting voor onder anderen young professionals, starters, jonge koppels, (internationale) studenten en onderzoekers in Amsterdam.

De BrinkToren krijgt een plint met naast de entrees van alle woningen ook diverse voorzieningen (horeca, buurtwinkels, flexplekken en een Van der Pek/bowling). Deze wordt deels geëxploiteerd zal worden door Pim Evers, initiatiefnemer van onder meer Hanneke’s Boom en Aloha (voorheen PowerZone).

De BrinkToren is ontworpen om zoveel mogelijk interactie te laten ontstaan tussen alle bewoners uit de verschillende woningtypes in de toren en de nieuwe bewoners en de bestaande bewoners uit de buurt daaromheen. Gesprekken met bewoners en ondernemers uit de buurt maakten duidelijk dat er behoefte was aan een nieuwe verbinding tussen deze twee verschillende wijken. Met diverse horecavoorzieningen, gemeenschappelijke ruimtes en een ontmoetingsplaats krijgt de plint een uitnodigend karakter voor die beide buurten. Dat wordt versterkt wordt door de groene omgeving rondom de toren en de verschillende terrassen die het gebouw rijk is.

Het technisch concept van de toren is duurzaam. Door de combinatie van PV-cellen op de verschillende daken, terrassen en gevels en door de realisatie van extra duurzaamheids-voorzieningen, wordt het gebouw energieneutraal. Daarnaast worden de verschillende terrassen en daken uitgerust met zogenaamde Polderdaken, waardoor er waterberging kan plaatsvinden en er groene binnentuinen en dakterrassen kunnen worden gecreëerd. Het opgevangen regenwater wordt tijdens het groeiseizoen hergebruikt voor het bewateren van deze daktuinen. Verder wordt er ook ingezet op duurzame mobiliteit door het voorzien van elektrische deelauto’s en -fietsen.