Bisdom Rotterdam verkoopt kerk aan Beukelsdijk

Het Bisdom Rotterdam heeft de kerk aan de Beukelsdijk 177 verkocht. Het Rooms-Katholieke kerkgebouw, een gemeentelijk monument, zal worden herbestemd.  

Het kerkgebouw was onder de naam Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee sinds 1996 in gebruik als parochie voor de Poolse gemeenschap in Rotterdam. Tot 1995 stond het gebouw bekend als de Sint-Willibrordus kerk, tot de laatste overgebleven Nederlandse parochianen waren vertrokken en hun heil hadden gevonden in HH Laurentius en Elisabethkathedraal aan de Mathenesserlaan. 

Het rijzige kerkgebouw werd in 1927 gebouwd naar ontwerp van de Rotterdamse architect Petrus Buskens. Hij ontwierp aan dezelfde Beukelsdijk ook de katholieke HBS (1923).

Het Bisdom Rotterdam bevestigt dat het kerkgebouw is verkocht maar wil tot de levering op 1 februari aanstaande niet zeggen aan wie. De verkoop kwam eerder naar buiten omdat de nieuwe eigenaar een omgevingsvergunning voor aanpassingen aan het pand heeft aangevraagd. De omgevingsvergunning ziet op het mogen wegnemen van liturgische voorwerpen, aard en nagelvast, uit de kerk.

'In relatie tot diit kerkgebouw kun je denken aan het hoofdaltaar, andere altaren, sacristiebel, beelden en de wijdingskruisjes', aldus een woordvoerder van het Bisdom Rotterdam. Ook over de exacte plannen met het gebouw laat zij zich niet uit en verwijst daarbij naar de nieuwe eigenaar. Omwonenden kunnen hun nieuwsgieriggheid amper bedwingen. 'Wij willen als bewonersgroep graag weten wat er met deze kerk gaat gebeuren', vertelt Henk van Mourik, coördinator Buurt Bestuurt Essenburgbuurt. 'Het is een uniek onderdeel van de Essenburgbuurt. Het staat op de plaats waar ooit het Jagthuis stond.'

De Poolse parochie is inmiddels verhuisd naar de Michael en Clemenskerk aan de Dorpsweg op Rotterdam-Zuid