Abrdn: thuiswerken grote disruptor, maar kansen voor duurzaam kantoor

Thuiswerken blijft de Europese kantoorsector parten spelen in 2024, maar er zijn nog altijd goede mogelijkheden voor selectieve beleggers, vooral in kantoren die sterk scoren op het gebied van duurzaamheid en bereikbaarheid.

Dat zegt Craig Wright, vastgoedonderzoeker bij de Britse vermogensbeheerder Abrdn. De opkomst van thuiswerken blijft de Europese kantorenmarkt volgens Wright ontwrichten. “Het is duidelijk dat het sentiment over de kantorensector een klap heeft gekregen. In sommige opzichten lijkt die ontwikkeling op wat er in het eerste decennium van deze eeuw met winkelvastgoed gebeurde. De opkomst van thuiswerken heeft net zo'n verstorende werking gehad als de opkomst van e-commerce toen.”

Investeringen in kantoren dalen

Voorheen belegden vastgoedfondsen doorgaans 30% tot 40% van hun vermogen in kantoren. In 2024 zal dat percentage waarschijnlijk tot onder die grens zakken, zoals dat eerder gebeurde met beleggingen in retail, stelt Wright. Het blijft naar zijn inzicht raadzaam 20% tot 25% van de portefeuille in kantoren te beleggen.

"Van cruciaal belang is het soort kantoor waarin je belegt en de toegepaste strategie. De kantorenmarkt wordt vaak beschreven als gepolariseerd, maar we denken dat het complexer is dan dat. Het is zaak kantoorruimte te selecteren op basis van een beoordeling van de toekomstmogelijkheden van elk afzonderlijk kantoor.”

Craig Wright: “We stellen onszelf 76 vragen over de kwaliteit van elk kantoor en zijn toekomstig potentieel.  Pas als we een helder oordeel hebben op basis van de flexibiliteit, voorzieningen, bereikbaarheid, technologie en duurzaamheid van elk kantoor, beslissen we wat we ermee gaan doen. Voor panden die het einde van hun levenscyclus naderen, zijn opknappen, herpositioneren of herontwikkelen voor alternatieve doeleinden vaak werkbare opties.”

Goede jaren voor kwaliteit

Dit en volgend jaar worden naar inzicht van het hoofd Onderzoek onroerend goed Europa bij Abrdn goede jaren voor kopers van vastgoed van goede kwaliteit. Vooral kantoren die sterk scoren op het gebied van duurzaamheid en bereikbaarheid zullen het prima doen, zowel wat betreft waardeontwikkeling als huuropbrengst, redeneert Wright.  

“Kantoren in het topsegment en kantoren die goed scoren op duurzaamheid zullen waarschijnlijk met 100 tot 150 basispunten worden geherwaardeerd, afhankelijk van de specifieke markt in Europa. In het licht van de lagere rente zullen ze geliefd zijn bij met name institutionele beleggers. Renovatie van bestaand vastgoed tot hoogwaardige en duurzame kantoren is lucratief bij ongeveer 7%, terwijl herontwikkeling of conversie naar woningen aantrekkelijk is bij aanvangsrendementen in de buurt van 10%. De secundaire kantorenmarkt moet nog verder in prijs stijgen om de projecten te laten renderen.”

"Tot slot kunnen beleggers zich richten op de vooruitzichten voor huurgroei in kantoren van goede kwaliteit. De ontwikkeling van kantoorruimte staat al tien jaar op een laag pitje en het verwachte aanbod is opmerkelijk laag. Nu bedrijven vooral op zoek zijn naar goed bereikbare en duurzame kantoren, vergroot dat de concurrentie in dat segment, met als gevolg dat de ontwikkeling van de huuropbrengst in die categorie kantoren verrassend positief kan zijn."