Heijmans realiseert woontoren op Feijenoord

Heijmans ontwikkelt op het schiereiland Feijenoord aan de Rotterdamse Maas een woontoren met 136 woningen.

De toren wordt naar een ontwerp van KCAP gebouwd aan de Piekstraat, op het oostelijk deel van Feijenoord. Dit architecten- en stedenbouwkundig bureau is zelf ook al 15 jaar gevestigd aan de Piekstraat. Er komen 6 verschillende woningtypes, variërend in grootte van 50 tot 250 m². In de plint is ruimte voor horeca.

De locatie van de woontoren is naast een voormalige metaalfabriek die in 2011 door New Industry (Vincent Taapken) is herontwikkeld tot kantoorruimte. Ingenieursbureau IMD is de huurder van dit 1250 m² grote pand. New Industry zou aanvankelijk ook zelf de nieuwbouw realiseren, maar in 2015 heeft hij de ontwikkelpositie verkocht aan Heijmans.

De nieuwbouw aan de Piekstraat is bijzonder duurzaam dankzij stadsverwarming en zonnepanelen op het dak, triple glas, een warmteterugwinsysteem, douche-wtw, CO2-gestuurde ventilatie en vloerverwarming en vloerkoeling. De stallinggarage is voorbereid op 100% elektrisch autogebruik. Daarnaast zijn er elektrische deelauto’s en elektrische deelfietsen in de plint van het gebouw en ruim 500 plekken voor (elektrische) fietsen.

Feijenoord ligt centraal in Rotterdam-Zuid en vlakbij de nieuwe Kuip. Het gebied zal volgens de ontwikkelaar heel waarschijnlijk een verbinding krijgen met de Noordelijke oever via een derde stadsbrug. Het is nu nog een gebied met voornamelijk bedrijfspanden (onder andere Hunter Douglas en Unilever) en nauwelijks woningen, maar het verandert de komende tijd in een gevarieerd woon-werkgebied.
Het behoudt zijn rauwe karakter, maar wordt aangevuld met koopwoningen, zoals De Piekstraat, drijvende woningen aan de Nassaukade en horeca. Het rijksmonument Villa van Waning, ooit het directiegebouw van de cementsteenfabriek, wordt door New Industry ontwikkeld tot trekpleister voor ontmoeten, eten en drinken in het park. De Oranjeboomstraat zal weer de belangrijke verbindingsroute worden die het ooit was.

De verkoop van de woningen start eind 2019. De bouw van De Piekstraat zal in de zomer van 2020 van start gaan en ongeveer twee jaar in beslag nemen.