NSI bijna klaar met verkoopprogramma

Beursgenoteerd vastgoedfonds NSI heeft in het afgelopen jaar 28 panden verkocht. Daardoor is de leegstand tot onder 7,5% gedaald.

Aan het eind van 2019 heeft NSI 70 assets in 18 steden. Ongeveer 90% van de panden zijn nu kantoren in de zeven steden waar het bedrijf zich op richt.

NSI was een netto verkoper van panden in 2019 en creëerde € 100 mln aan capaciteit om haar ontwikkelingspijplijn te helpen financieren. Gedurende het jaar werden 28 objecten verkocht voor in totaal € 129 mln, gemiddeld 9% boven de boekwaarde. Deze verkopen bestaan uit 20 kleinere kantoren, zeven winkels en één industrieel gebouw. Als gevolg van deze verkopen heeft NSI nog eens 14 steden verlaten in 2019.

In de loop van het jaar kocht NSI twee kantoren in Amsterdam en Leiden voor een gezamenlijke prijs van € 29 mln. Een winkel in Leiderdorp, onderdeel van de transactie met Retail Estates in 2017, werd begin H2 2019 terug overgedragen aan NSI en vervolgens in december verkocht.

Als gevolg van de verkoop van objecten met een bovengemiddelde leegstand en sterke verhuurresultaten in het vierde kwartaal, zal de EPRA-leegstand op het einde van het jaar onder de 7,5% dalen voor de totale portefeuille. De leegstand in kantoren in Amsterdam ligt dan rond de 2%.

Anne de Jong, CIO van NSI: “Na opnieuw een succesvol jaar hebben we het verkoopprogramma, gepresenteerd in februari 2017, nagenoeg afgerond. We verwachten nog twee kantoren en een winkelobject te verkopen in het eerste kwartaal van 2020. De focus zal volgend jaar nog meer komen te liggen op aankopen en het ontwikkelingsprogramma.”

NSI publiceert haar voorlopige jaarcijfers 2019 op dinsdag 28 januari voordat de beurs opent.