MeyerBergman koopt voormalig stadsdeelkantoor Westerpark

MeyerBergman koopt voor circa € 6 mln het voormalige stadsdeelkantoor Westerpark van de gemeente Amsterdam om het te transformeren tot hotel.

MeyerBergman koopt voor circa € 6 mln het voormalige stadsdeelkantoor Westerpark van de gemeente Amsterdam om het te transformeren tot hotel.

Al langer zijn er plannen om het rijksmonument op het terrein van de voormalige Westergasfabriek te verbouwen tot hotel en het bestemmingsplan is hiervoor al gewijzigd. Nadat het stadsdeel Westerpark opging in het nieuwe stadsdeel West, deed het een aantal jaar dienst als bedrijfsverzamelgebouw voor creatieve ondernemers. Het pand aan de Haarlemmerweg was oorspronkelijk het kantoor van het gasbedrijf. Onderdeel van de deal is ook een naastgelegen villa. Die houdt zijn kantoorfunctie. Met de zittende huurders zijn afspraken gemaakt over uitplaatsen. Westergasfabriek bv heeft een intentieovereenkomst met een nabijgelegen parkeergarage gesloten over voldoende parkeerplaatsen voor de hotelgasten.

Motor achter herontwikkeling
MeyerBergman is al veel langer eigenaar van de andere monumentale gebouwen op het terrein en van Westergasfabriek bv, de organisatie die de gebouwen beheert en exploiteert. Ton Meijer en zijn vrouw Maya Meijer-Bergmans waren de motor achter de herontwikkeling van de voormalige gasfabriek. Meijer-Bergmans (tevens mede-eigenaar van vastgoedonderneming MeyerBergman) en Mark de Kruijk (statutair directeur) vormen de directie van de Westergasfabriek bv.

Uitzondering op selectieregels
De verkoopprijs van de twee panden bedraagt in totaal € 5,95 mln, terwijl de boekwaarde € 4,78 mln is, zo blijkt uit de stukken van het Algemeen Bestuur van Stadsdeel West. Als het geheel zijn kantoorfunctie zou behouden, zou de taxatiewaarde € 9,2 mln zijn.
De gemeente koos voor een 'enkelvoudig onderhands selectieproces'. Omdat Westergasfabriek bv zich in het verleden bewezen heeft als een goede samenwerkingspartner en om de centrale regie over het gebied te kunnen gehouden, maakt de gemeente een uitzonderling op haar regels, die een openbare selectie voorschrijven.