Defensie stoot ruim 100.000 m[sup]2[/sup] af in Den Haag

DEN HAAG - Het ministerie van Defensie gaat in Den Haag en regio 18 panden afstoten, in totaal bijna 103.000 m[sup]2[/sup]. Daaronder vallen onder meer het kantoor aan het Haagse Spui, het Binckhorstcomplex, en de Willem Alexanderkazerne in Gouda. Reden is de reorganisatie bij de krijgsmacht waardoor staven van krijgsmachtonderdelen worden samengevoegd. Het opzeggen van de huur van de panden levert Defensie vanaf 2009 zo'n € 4,5 mln per jaar op. Bovendien moeten ook een aantal panden verkocht worden.

DEN HAAG - Het ministerie van Defensie gaat in Den Haag en regio 18 panden afstoten, in totaal bijna 103.000 m2. Daaronder vallen onder meer het kantoor aan het Haagse Spui, het Binckhorstcomplex, en de Willem Alexanderkazerne in Gouda. Reden is de reorganisatie bij de krijgsmacht waardoor staven van krijgsmachtonderdelen worden samengevoegd. Het opzeggen van de huur van de panden levert Defensie vanaf 2009 zo'n € 4,5 mln per jaar op. Bovendien moeten ook een aantal panden verkocht worden.

Dat meldt de Haagsche Courant. Volgens marktpartijen zal de omvangrijke herhuisvesting van Defensie in Den Haag grote gevolgen hebben voor de kantorenmarkt te plekke. De vraag is of een groot aantal panden niet gesloopt moeten worden, omdat ze niet meer te verhuren zouden zijn.
In Den Haag blijft Defensie maar op vier plekken zitten. Dat zijn het departement op het Plein en de Frederiks-, de Juliana-, en de Beatrixkazerne. De huur tussen 2004 en 2009 wordt in Den Haag opgezegd van de Frederikstraat, Treubstraat, Kettingstraat, Wingsgebouw, Kon. Marialaan, Van Alkemadelaan, Mme Curielaan en E-gebouw op de Spui/Kalvermarkt. In Gouda wordt de huur van Goudse Poort opgezegd en in Maasland Oude Camp.
Defensie zal de volgende panden die ze in eigendom heeft in de verkoop doen: in Den Haag de Jan van Nassaustraat, Badhuisweg, Violenweg en Binckhorst. Buiten Den Haag zijn dat het DPO-pand in Noordwijk, de Morsweg in Leiden en de Prins Willem Alexanderkazerne in Gouda.