Voorkeur voor Feyenoord-stadion pal aan Maasoever

Voetbalclub Feyenoord en de gemeente Rotterdam hebben de voorkeur voor het ontwikkelen van een stadion direct aan de zuidelijke oever van de Maas. De komende tijd wordt deze variant uitgewerkt door OMA, OperatieNL en First Dutch.

Voetbalclub Feyenoord en de gemeente Rotterdam hebben de voorkeur voor het ontwikkelen van een stadion direct aan de zuidelijke oever van de Maas. De komende tijd wordt deze variant uitgewerkt door OMA, OperatieNL en First Dutch.

Het volledige programma omvat winkels, huizen, kantoren, hotels, attracties, appartementen, parkeerplaatsen, station, culturele ankerplaatsen, maatschappelijke voorzieningen, faciliteiten voor breedtesport en het nieuwe onderkomen van de voetbalclub Feyenoord. Feyenoord City moet een bestemming worden waar 24 uur per dag en zeven dagen per week iets te beleven zal zijn.

Na de eerder afgeschoten plannen van onder meer BAM en VolkerWessels voor een nieuw stadion werken de gemeente Rotterdam, voetbalclub Feyenoord en het stadion nu samen om met een gezamenlijk plan op gebiedsniveau te komen.

De variant The Strip op de Gamma-locatie is gekozen op basis van een concept-gebiedsvisie van de gemeente Rotterdam. Representanten van het Stadion Feijenoord en de betaalde voetbalorganisatie Feyenoord hebben samen met architectenbureau OMA, kennisorganisatie voor gebiedsontwikkeling OperatieNL en financieel-strategisch adviesbureau First Dutch de drie locaties voor het stadion onderzocht die de gemeente had aangegeven.

The Strip (Veranda West) is de voorkeursvariant van zowel Feyenoord als ook die van de gemeente Rotterdam. Daarbij komt het nieuwe stadion aan de Maasoever. De verwachting is dat Feyenoord City op deze plek dermate attractief kan zijn dat een sluitende financiële exploitatie is gegarandeerd.
In The Strip wordt de bestaande Kuip goeddeels behouden en getransformeerd tot een multifunctioneel woon-, sport-, leisure en supporterscomplex.

President-commissaris Cees de Bruin van de NV Stadion Feijenoord: 'Aan de rivier met zicht op de stad heeft deze plek de beste kansen op een optimale exploitatie. Wij hebben alle vertrouwen in de volgende fase van de planontwikkeling.'

President-commissaris Gerard Hoetmer van Feyenoord: 'Een stadion waar de club mee vooruit kan in de bovenste regionen van de nationale competitie en daarmee ook Europees. Bovendien en met trots hebben we zo een blijvende bestemming voor de Kuip als het thuis van onze supporters.'

De komende maanden wordt met OperatieNL, de architecten van OMA, de financieel adviseurs van First Dutch en diverse andere partijen de voorkeursvariant uitgewerkt. Medio zomer 2016 wordt een volgende rapportage verwacht.