VORM zet in op woonconcept voor ouderen

VORM wil samen met sociaal platform Gouderdom de markt voor seniorenwoningen in beweging brengen.

Ouderen blijven volgens VORM en Gouderdom nu lang in hun eigen woning omdat ze hun buren en vrienden uit de omgeving niet willen missen. Een nieuwe woning op een andere plek is dan geen aantrekkelijk perspectief. VORM en Gouderdom willen daar met ‘Goud Wonen’ verandering in brengen. Dit woonconcept moet ouderen een comfortabele, eigentijdse woning in een sociale omgeving bieden.

“De vertrouwdheid met de huidige eigen omgeving en de hulp en aanspraak die ouderen nu hebben, is vaak een reden om niet te willen verhuizen, met het gevolg dat er weinig doorstroom is”, zegt Britt van der Zandt, conceptontwikkelaar bij VORM. “Gelijkvloers wonen in een nieuw gebouw weegt niet op tegen de vertrouwde buurman die helpt de belastingaangifte te doen of de buurvrouw die de oudere iedere woensdag naar haar zus rijdt. Ons concept Goud Wonen is een aantrekkelijk alternatief dat ervoor zorgt dat nieuwe ouderen wel bereid zijn om te verhuizen.”

Levenslust

Participatie en levenslust zijn volgens VORM de speerpunten in het concept. In de gebouwen creëert de ontwikkelaar in samenwerking met Gouderdom, een platform dat senioren verbindt, een programma voor fysieke en mentale gezondheid. Van der Zandt: “We maken samen met bewoners, onze community builder en ondernemers een plek voor verbinding tussen oud en jong, binnen en buiten, goed en minder bedeeld. Met een focus op welzijn en preventie in plaats van op zorg. Samen creëren we een gastvrij, uitnodigend gebouw, waar bewoners midden in het leven staan.”

Thema’s

Zes thema’s staan centraal in Goud Wonen: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. De huidige status en beloftes worden meetbaar gemaakt door een jaarlijkse check-in met bewoners. Zo wordt volgens VORM continu gemonitord hoe een Goud-woning bijdraagt aan de mentale en fysieke gezondheid en het welzijn van bewoners.