ING: volgend jaar lichte krimp in bouwsector

De bouwsector zal volgend jaar krimpen met een half procent door minder bouwvergunningen, gestegen bouwkosten en een terughoudende woonconsument.

Dat zegt ING Research in een onderzoeksrapport. De groei van de bouwproductie is de afgelopen jaren steeds lager geworden en zal volgens ING Research volgend jaar licht krimpen (-0,5%).

De bouw profiteert daarentegen van de hoge energiekosten doordat dit de vraag naar isolatie- en energiebesparende maatregelen zoals (hybride) warmtepompen en zonnepanelen stimuleert.
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is het ondernemersvertrouwen in de bouw afgenomen. In november is de vertrouwensindex voor de bouw echter nog steeds positief. Orderboeken zijn dan ook nog goed gevuld. Gemiddeld hadden bouwbedrijven in september 10,5 maanden aan werk op voorraad. Dat is slechts 0,1 maand minder dan in februari. Vooral woningbouwers hebben nog goed gevulde orderboeken met 13,2 maanden werk voorhanden.


Verkopen nieuwbouw onder druk

De hoge inflatie en geopolitieke onzekerheden hebben het consumentenvertrouwen flink laten dalen. Dit zet samen met de flink hogere rente de verkopen van nieuwbouwwoningen onder druk. Consumenten zijn in oktober en november veel minder op zoek naar ‘nieuwbouw’ blijkt uit het aantal zoekopdrachten naar deze term in Google. En ‘minder kijken’ leidt ook tot ‘minder kopen’.