Edge Amsterdam West verkocht aan Koreanen voor maximaal € 250 mln

Edge Technologies, het bedrijf van OVG, heeft het te herontwikkelen kantoorgebouw Edge Amsterdam West aan de Basisweg in Amsterdam Sloterdijk verkocht aan Hana Alternative Asset Management. 

Het gebouw samen met een aangrenzend pand uit de jaren ’70 is 52.500 m² groot en op 9500 m² na geheel verhuurd. Huurders zijn Alliander, APG en Intertrust.

Uit de markt wordt vernomen dat de koopsom tussen € 225 en € 250 mln ligt en het bruto aanvangsrendement net onder 5% ligt.

Hana Alternative Asset Management (HAAM) is een Koreaanse investeringsmaatschappij waarvoor Warburg HIH Real Estate Invest in Europa optreedt als investment manager.

Prioriteitenlijst
'Amsterdam stond bovenaan op onze prioriteitenlijst,’ zegt Yoon Ho Kim, directeur van HAAM. ‘We waren dan ook ontzettend blij dat Warburg-HIH Invest EDGE Amsterdam West aan ons voorstelde. Dankzij de combinatie van lokale expertise en de betrokkenheid van het team is het gelukt om de transactie tot een goed einde te brengen.’

Edge Technologies beschouwt de verkoop van Edge Amsterdam West als één van de meest omvangrijke transacties in een reeks innovatieve gebouwen die EDGE Technologies momenteel in Europa realiseert.

Lange termijn betrokkenheid
Het gebouw wordt momenteel omgevormd tot een gebouw dat moet dienen als voorbeeld voor slimme en gezonde kantoren. Edge Technologies zal als Smart Service provider op lange termijn betrokken blijven bij de efficiëntie, optimalisatie en gebruik van het gebouw. Te denken valt aan het gebruik van applicaties door gebruikers voor licht en temperatuur op de werkplek en een colleague finder. Via het platform van Edge Technologies worden ruimte- en energiegebruik inzichtelijk gemaakt voor de beheerder en gebouweigenaar.

Het 47.000 m² grote hoofdgebouw van EDGE Amsterdam West krijgt een atrium. Dankzij de glazen overkoepeling boven de binnenplaats krijgen de gemeenschappelijke ruimtes natuurlijk zonlicht, terwijl het karakter van het geherstructureerde kantoorgebouw wordt behouden. Een 5500 m² groot aangrenzend pand zal ook herontwikkeld worden volgens dezelfde ontwerpprincipes als het hoofdgebouw. De kern en de buitenkant van het hoofdgebouw zullen in het voorjaar van 2021 al gereed zijn, het nabijgelegen gebouw volgt medio 2022.

Hetzelfde architectenbureau
Edge Amsterdam West is ontworpen door De Architecten Cie (voorheen Oyevaar, Stolle & van Gool), het architectenbureau dat het oorspronkelijke gebouw in de jaren zeventig ontwierp.

Edge Amsterdam West streeft naar de duurzaamheidscertificering BREEAM-NL Excellent. In elke fase van de herontwikkeling zijn circulaire principes toegepast en de behuizing van het gebouw is speciaal ontworpen om het energieverbruik tot een minimum te beperken. Bovendien zal het gebouw worden uitgerust met zonnepanelen op het dak en koude-warmteopslag onder de grond. Na de voltooiing zal het project volledig energiepositief zijn.

HAAM, de koper, werd juridisch bijgestaan door CMS Law. De technische en fiscale advisering werd verzorgd door respectievelijk CVO Group en KPMG Tax Advisory. EDGE werd begeleid door Loyens & Loeff, CBRE en PWC. AKD adviseerde Edge over de technologische implementatie.