EXPO: Holland Metropole zet klimaatadaptatie in de schijnwerpers

De circulaire economie, klimaatadaptatie, duurzaamheid en sociale cohesie staan dit jaar centraal bij de delegatie van Holland Metropole op Expo Real.

In totaal nemen 34 Nederlandse steden, bedrijven en organisaties deel aan de vakbeurs in München, schrijft PropertyEU. De alliantie Holland Metropole, die bijna 10 jaar geleden voor het eerst werd gelanceerd, heeft tot doel publiek–private samenwerkingen op regionaal niveau te bevorderen, en ervoor te zorgen dat de problemen waarmee stedelijke gebieden worden geconfronteerd op de agenda komen en dat er voldoende uitvoerende en investeringskracht is om echte verandering te smeden.

Investeerder Bouwinvest steunt bijvoorbeeld het onderzoeksproject Red & Blue, een vijfjarig programma met steun van overheid, universiteiten en bedrijfsleven dat tot doel heeft de gebouwde omgeving klimaatadaptief te maken. Maar het bedrijf is ook zelf actief. ‘De effecten van klimaatverandering zijn onderdeel van onze risicomodellen. We nemen klimaatadaptatieprogramma’s op in onze portefeuilles en we hebben deze klimaatrisico’s toegevoegd aan ons investeringsbeslissingsproces’, zegt ceo Mark Siezen.

Nederland heeft een lijst met doelen opgesteld voor het terugdringen van broeikasgassen en het uitbannen van aardgas als bron voor verwarming en koken in woningen. Landelijk heeft het kabinet toegezegd in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 49% te verminderen ten opzichte van 1990.

De alliantie omvat de vijf grootste Nederlandse steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. ‘We creëren een stad waar hevige regenval onze huizen en wegen niet beschadigt, waar je op warme dagen een koele zitplek kunt vinden en waarin groen de droogte overleeft’, zegt Rik Thijs, wethouder van Eindhoven. ‘Klimaatadaptatie gaat niet alleen om technische oplossingen, maar moet van Eindhoven ook een betere plek maken om te wonen en werken.’

Ook ontwikkelaars en investeerders stellen hun eigen normen. Investeerder ASR Real Estate werkt met strategische doelstellingen om zijn portefeuille klimaatadaptief te maken, rekening houdend met vier grote klimaatrisico’s: hitte, overstromingen, droogte en extreem weer.

Ballast Nedam heeft vorig jaar de CO2-uitstoot van zijn koopwoningen met gemiddeld 69% verminderd, terwijl Syntrus Achmea de CO2-uitstoot van zijn woningportefeuille met 40% heeft verlaagd ten opzichte van 1990.

Anderen werken aan innovatieve technieken. ‘Als familiebedrijf voelen we ons verantwoordelijk voor toekomstige generaties, daarom hebben we een circulair bouwknooppunt geopend met de naam Urban Miner. We richten ons op houtbouw, investeren in emissievrije apparatuur en ontwikkelen energieneutrale gebouwen’, zegt een woordvoerder van Dura Vermeer.

Ook ontwikkelaars investeren in nieuwe technieken en materialen. Terwijl hout inmiddels de nieuwe standaard is geworden, is Ballast Nedam verder vertakt en gebruikt het stro, een restproduct uit de landbouw, als bouwmateriaal in zijn nieuwe ‘Natuurhuizen’ – de bouw start in 2023. Door gebruik te maken van geprefabriceerde stro-panelen zegt het bedrijf grootschalig te kunnen bouwen. Het resulterende huis is voor 95% biobased.

MRP heeft zich ook tot prefabricage gewend. ‘We richten ons op modulaire bouwtechnieken en hierdoor kunnen we woningen efficiënter en zuiniger produceren’, zegt ceo Bart Meijer van MRP. ‘Dit komt zowel de planeet als de consument ten goede.’

Ga voor meer informatie over wat de Holland Metropole-partners presenteren op Expo Real naar stand A2.130.