Bouw hoogste toren van Nederland van start

Vandaag wordt de eerste paal geslagen van de Zalmhaventoren, met 215 meter het hoogste gebouw van Nederland.

De Zalmhaventoren is een gezamenlijke ontwikkeling van AM en Amvest. De woontoren telt 57 verdiepingen en 260 appartementen. Inclusief de mast meet hij 215 meter, het bruikbare gedeelte is 190 meter. Op dit moment is kantoorgebouw de Maastoren met 165 meter het hoogste gebouw van Nederland (afgezien van nog hogere zendmasten).

De Zalmhaventoren maakt deel uit van het project De Zalmhaven, dat in totaal 452 appartementen en 33 herenhuizen omvat, een parkeergarage, 1380 m² kantoorruimte, een daktuin en 950 m² horeca, waaronder een restaurant met zicht over de skyline van Rotterdam. In de twee lagere torens van elk 70 meter komen in totaal 196 appartementen. De herenhuizen zitten in de verbindende laagbouw. Verder is er ruimte voor 456 auto's in de parkeergarage. De woningen worden zowel in de koop- als in de huursector gerealiseerd, Amvest neemt alle 200 vrije sector huurwoningen op in de investeringsportefeuille van één van haar klanten.

Het project wordt gerealiseerd op de plek van het oude Nedlloyd Huis aan de Gedempte Zalmhaven, dat daarvoor gesloopt is. De bouw zal ruim 3 jaar in beslag nemen, de oplevering is gepland in 2022. De verkoop van de koopwoningen start nog dit jaar eind november. De duurste is een penthouse van bijna 300 m² dat voor een prijs vanaf € 1,85 mln te koop is.

Het ontwerp van De Zalmhaven komt voort uit een samenwerking tussen twee architectenbureaus. De wolkenkrabber is een ontwerp van Dam & Partners, eveneens de architect van de Maastoren en - samen met de Franse architect Jean Nouvel - het nieuwe kantoor van de European Patent Office (EPO) in Rijswijk. De twee lagere torens en herenhuizen zijn een ontwerp van Kaan Architecten. De uitvoering is in handen van BAM Bouw en Techniek.