IVBN roept politiek op de woningmarkt te stimuleren

De IVBN doet een oproep aan de politiek: Focus op stimulering van de woningmarkt; regulering kent alleen maar verliezers.

De IVBN doet deze dringende oproep aan politici en beleidsmakers aan de vooravond van de parlementaire behandeling van belangrijke brieven van minister Ollongren over de toekomst van de Nederlandse woningmarkt.

De Tweede Kamer moet binnenkort oordelen over enkele oplossingen voor de schaarste problematiek op de woningmarkt, terwijl het stimuleren van de nieuwbouw prioriteit moet hebben. Het aanbrengen van een noodknop draagt de meest verstrekkende negatieve gevolgen in zich. Ook een knellende cap op het WOZ-aandeel in het WWS en een voorstel om de overdrachtsbelasting voor beleggers te verhogen, zijn risicovol en onvoldoende doordacht, aldus de IVBN.

Professionele partijen die actief zijn in nieuwbouw wijzen verdere regulering op de woningmarkt af. IVBN-directeur Van Blokland: ‘Professionele langetermijnbeleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, wijzen politieke ‘oplossingen’ om de aanwezige schaarste verder te reguleren als uitermate onverstandig af. Het heeft desastreuze gevolgen voor de nieuwbouw en van verduurzamingsinvesteringen in bestaande huurwoningen als zij gedwongen worden hun investeringen te temporiseren of zelfs terug te trekken.’

Om zowel excessen uit de huurwoningmarkt te weren én een aantrekkelijk investeringsklimaat te behouden, hebben IVBN-leden constructieve voorstellen gedaan om de Nederlandse woningmarkt gezond te maken. Het begin juli aangeboden Middenhuurakkoord is daarvan het ultieme voorbeeld. Ook het Utrechts Biedboek voor gemeenten in de provincie Utrecht en het doen van rekensessies met G-40 gemeenten over de haalbaarheid van nieuwbouw zijn voorbeelden van het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid.