Van de hoofdredacteur: Tussen rode loper en bananenschil

De vastgoedorganisaties rollen de loper uit voor minister Hugo de Jonge, blijkt uit het gesprek met Desiree Uitzetter en Jan Fokkema van de Neprom in deze editie. Voorkomt zo’n loper dat hij uitglijdt over de bananenschil van de mondkapjes?

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 22 april 2022

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL

Eindelijk een minister die de strijd om de ruimte in Nederland gaat coördineren, juichen de bestuurders van de brancheverenigingen in het vastgoed. Haaks daarop staat een debat van 10 uur over het verleden en de mondkapjes. De Jonge overleefde een motie van wantrouwen dankzij de coalitiepartijen, Ja21 en SGP. Media kiezen al voor ‘barbertje moet hangen’, terwijl Deloitte nog met zijn bevindingen moet komen.

De vraag is echter of de golf aan opstappende ministers wel zo functioneel is. Bij volkshuisvesting moet iedereen echt aan de bak, zeker nu door bouwkostenstijging, groeivertraging en hogere inflatie het doel van 100.000 woningen per jaar steeds verder uit het zicht raakt. Dit doel heiligt wat middelen.

Wie het boek ‘Sywerts miljoenen – de jacht op het mondkapjesgoud’ leest, hoeft niet te wachten op de trage onderzoekers van Deloitte. In het boek reconstrueert de auteur met de dreigende naam Strop precies hoe de winsten van de stichting ‘Hulptroepen Alliantie’ zijn overgeheveld naar de commerciële organisatie Relief Goods Alliance van Sywert en zijn kompanen. Maar of De Jonge dit valse spel had moeten doorzien? Het wordt Jan Terlouw tenslotte ook niet kwalijk genomen dat hij heeft meegedaan aan de promotie van EarthToday, terwijl dit een door Quote onthulde geldmachine blijkt te zijn.

Sywert voedde het wantrouwen tegen het Landelijk Consortium Hulpmiddelen van topambtenaar Van der Kolk. We zullen nooit weten of hier een kern van waarheid in zat. Wel is duidelijk dat De Jonge op het verkeerde paard wedde met Sywert met zijn ‘namedropping’ (bazen van KLM, Flexport en Coolblue, die er achteraf helemaal niet bij betrokken waren). De Jonge was overigens niet de enige die daarin trapte, bleek wel uit de steun voor Sywert van Rabobank-talent Barbara Baarsma.

Het is echter zaak dat het rumoer rond De Jonge het Openbaar Ministerie niet afleidt van de aanpak van de criminele organisatie van Sywert. En ondertussen moet De Jonge verder. Niet omdat de steun aan de ‘Hulptroepen’ zo’n fraaie episode was of omdat het vastgoed de rode loper heeft uitgerold, maar om woningzoekers perspectief te bieden en goede vestigingsplaatsen voor de toekomst te creëren.