Minder koopwoningen in Pontsteigergebouw Houthavens

Ontwikkelingscombinatie Amsterdam Arche start met de voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van één van hoogste woongebouwen in Amsterdam: Pontsteiger in de Houthaven.

Ontwikkelingscombinatie Amsterdam Arche start met de voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van één van hoogste woongebouwen in Amsterdam: Pontsteiger in de Houthaven.

Het gebouw is ontworpen door Arons en Gelauff Architecten uit Amsterdam. Het bestaat uit 366 appartementen, waarvan 66 koopwoningen tussen de 100 m² en 440 m² op de bovenste acht verdiepingen. De 300 vrije sector huurappartementen worden afgenomen door vastgoedvermogensbeheerder Bouwinvest namens het Bouwinvest Dutch Institutional Residential Fund. Op de begane grond komen hoogwaardige horeca en publieksfuncties. Onder het gebouw komt een parkeergarage voor 325 auto’s. Het project heeft epc-eis van 0,25 (energie prestatie coëfficiënt).

Na een lange geschiedenis van circa acht jaar hebben uiteindelijk de gemeente Amsterdam en de ontwikkelcombinatie Dura Vermeer Vastgoed en MJ de Nijs Projectontwikkeling in maart 2014 overeenstemming bereikt over de ontwikkeling en realisatie van het project. Toen omvatte het plan voor Pontsteiger nog 450 appartementen. Het programma voor de koopwoningen is sindsdien naar beneden bijgesteld. Het afgelopen jaar is het ontwerp binnen vijf maanden tot een ontvankelijke aanvraag omgevingsvergunning uitgewerkt. Eind 2014 is de vergunning verleend en sinds twee weken is deze onherroepelijk.

Om begin september 2015 daadwerkelijk te kunnen starten met de heiwerkzaamheden wordt de komende maanden eerst een bouwkuip gerealiseerd. De realisatie van het project zal naar verwachting tweeënhalve jaar duren. De huurwoningen worden eind 2017 opgeleverd. De koopwoningen worden begin 2018 opgeleverd.

Na een lange geschiedenis van industriële bedrijvigheid, ondergaat de Amsterdamse Houthaven de komende tijd een ingrijpende metamorfose. Op de plek waar vrachtschepen uit de hele wereld een eeuw geleden hun boomstammen losten, ontstaat nu een aantrekkelijke eilandenwijk waar Amsterdammers kunnen wonen aan het water. Op de zeven groene, autoluwe wooneilanden komen in totaal circa 2500 woningen, ruim 70 woonschepen en voorzieningen zoals scholen, horeca, een zorginstelling en de nieuwe landmark van de wijk, het pontsteigergebouw van 90 meter hoog.