Kustwerk en De Hallen winnen Fiabci-prijs

Fiabci Nederland heeft de Prix d ’Excellence Awards uitgereikt aan Kustwerk in Katwijk en De Hallen in Amsterdam.

Dit deed de internationale vastgoedfederatie tijdens een gala in Aalsmeer.

Kenmerkend voor de prijzen, die internationaal uitgereikt worden in 14 categorieën, is dat er naast een oordeel over architectuur, ook beoordeeld wordt op de impact op de voordelen voor de omgeving en de mate waarin het project zich over minimaal 2 jaar sinds de ingebruikname (ook financieel) succesvol heeft bewezen.

De Parkeergarage Kustwerk Katwijk vindt de jury een zeldzaam voorbeeld van hoe men ondanks de verschillende agenda's en doelstellingen van verschillende bestuurslagen (gemeente, hoogheemraadschap, Rijkswaterstaat) erin kan slagen om de diverse doelstellingen zodanig in elkaars verlengde te krijgen dat elk ervan optimaal wordt gediend. Het is een hypermoderne parkeergarage voor meer dan 600 plaatsen die tegelijkertijd het duin dat als kustbescherming dient versterkt. Landschappelijk is de parkeergarage goed ingebed met zelfs een prettig gesitueerd wandelpad. De prijs voor Kustwerk is uitgereikt aan Krijn van der Spijk (Wethouder Katwijk), Hans Pluckel (Bestuurder Hoogheemraadschap van Rijnland), Jan Brantjes en Shu-Yan Tang (Royal HaskoningDHV).

De transformatie van de voormalige tramremise tot De Hallen in de Kinkerbuurt Amsterdam heeft volgens de jury kunnen plaatsvinden dankzij brede participatie en doordacht opereren. Doordat er in de eerste plaats is gedacht vanuit de eigenschappen en de mogelijkheden van het gebouw kon het het project gerealiseerd worden. Het heeft de directe omgeving een enorme boost gegeven. De prijs is uitgereikt aan Andre van Stigt en Jet van den Heuvel (Architectenbureau J. van Stigt).

De jury bestond uit Sjoerd Soeters (Soeters Van Eldonk architecten), Adjiedj Bakas (Trendwatcher), Shyam Khandekar (stedenbouwkundige), Aart Oxenaar (voorzitter van de Commissie voor Welstand en Monumenten Amsterdam) en Bernard Hulsman (redacteur NRC Handelsblad).

Fiabci is een internationale vastgoedfederatie die is opgericht in 1948 in Parijs. Het is in de loop der jaren uitgegroeid tot het wereldwijd vastgoedplatform dat alle disciplines omvat op het gebied van onroerende zaken en alle soorten vastgoed, met leden in 65 landen, inclusief 100 professionele verenigingen, 65 opleidingsinstituten en enkele duizenden individuele leden. Fiabci heeft daarnaast als enige vastgoedorganisatie een NGO consulterende status bij de Verenigde Naties in de United Nations Economic and Social Council.