Van de hoofdredacteur: Over ‘statistibete’ politici en optimistische vastgoedondernemers

Hoofdredacteur Wabe van Enk voorziet langdurige onzekerheid over investeringen in vastgoed. Het eindejaarsmagazine van PropertyNL stelt daar positieve kerstinterviews tegenover, met bekende en onbekende namen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 19 december 2023

Er zijn mensen die nostalgisch terugkijken naar de enorme stapels kerstpost van vroeger. Daar heeft de Belastingdienst geen last van. De blauwe enveloppendienst kreeg dit jaar 50.000 brieven in de bus met wrange kerstgroeten in de vorm van bezwaarschriften over box III-heffingen. De Belastingdienst spreekt intern over een fragmentatiebom die op de deurmat is gevallen. Daarom is de dienst gestopt met deze belastingheffing. Het wachten is op richtinggevende uitspraken van de Hoge Raad volgend jaar. Dat lijkt prettig, maar uitstel betekent bij de Belastingdienst zelden afstel. Dat betekent langdurige onzekerheid over investeringen in vastgoed.

Zolang die onzekerheid blijft, zullen beleggers woningen gaan uitponden. Dat is precies wat de veel te krappe huursector niet kan hebben. De box III-heffing is symboolbelasting die materieel weinig voorstelt. Die heffingen bedragen € 4,4 mrd op een totaal van € 450 mrd aan belastingen. Dus voor dat ene procentje worden in kersttijd de laatste huurwoningen verkwanseld, de burgers in onzekerheid gewenteld en de ambtenaren overspannen gemaakt. En dat allemaal, volgens de advocaat-generaal, door ‘statistibete’ politici. Dat zou het buzz-woord van 2023 kunnen zijn, ware het niet dat uw kinderen door gebrek aan goed onderwijs dit woord vast niet kunnen lezen.

Mocht dit wat zuur overkomen, blader dan snel door naar de acht positieve kerstinterviews in deze editie, met bekende en onbekende namen. Boris van der Gijp vertelt hoe hij met sociale impact toch beleggers voor het vastgoed kan interesseren. Lesley Bamberger laat zien wat vastgoedondernemerschap in deze crisistijd wel en niet betekent. Voormalig Mr Rabo, Roel van de Bilt, toont de kansen voor zijn nieuwe vastgoedboutique. Hoe corporaties hun sociale taak oppakken demonstreert Mohamed el Achkar. Farhad Hosseini laat zien hoe je van een hopeloos kantoor toch iets kan maken en tot slot laat Martijn van Rheenen zien dat je als dakloze toch kunt uitgroeien tot een grote naam in het vastgoed. Hij stal de show in Cannes met zijn Europese pretparken.

Dit jaar dus opvallend veel ondernemerschap in deze laatste editie – en zeker niet allemaal mensen met dezelfde hoeveelheid vinkjes achter hun naam. Wel allemaal mannen. Moet PropertyNL zich verdedigen door te verklappen dat ‘Het Interview’ komende maand is voorbehouden aan een vastgoeddame? Of kunnen u we vragen de boodschapper niet neer te schieten? We berichten over een markt die zeker in crisistijd gedomineerd wordt door vastgoedmannen.

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL