Van de hoofdredacteur: Vastgoedbeleggers wachten op politieke liefdesverklaring

Voor de komende verkiezingen zouden de beleggers zich volgens Wabe van Enk kunnen beperken tot één speerpunt: ‘Als je één miljoen woningen moet realiseren, kun je niet zonder ons (internationale) kapitaal.’

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 27 oktober 2023

Makelaars die niet meer makelen voelen zich geen makelaar, maar beleggers die op hun handen zitten, zijn nog steeds belegger. Deze tegeltjeswijsheid is van belang op de stilgevallen markt. Makelaars zijn aan zichzelf verplicht te roepen dat ‘het dal is bereikt’, ‘de hypotheekrente-stijging nu echt stabiliseert’ en vooral dat ‘de tijd voor koopjes nu echt aanbreekt’.

Vastgoedbeleggers daarentegen zeggen eenvoudig: de sommen kloppen niet, dus we doen even (bijna) niets. Een voorbeeld is de terugval van meer dan 70% op de Nederlandse beleggersmarkt voor nieuwbouwwoningen ten opzichte van vorig jaar (bron: CBRE). De conclusie: ondanks de makelaarsretoriek bereiken de vastgoedbeleggingen dit jaar een historisch dieptepunt, ook ten opzichte van het al erg magere 2022.

Voor deze beleggers-editie van PropertyNL hebben we met series beleggers van diverse pluimage gesproken. De gemene deler is dat ze allemaal boos zijn op de overheid, die met regulering en fiscaliteit de vastgoedbelegger extra hoofdpijn bezorgt. Beleggers plakken zich echter niet vast op de Utrechtse Baan. Ze nuanceren liever. De grootste ‘gamechanger’ is niet de overheid, maar de hypotheekrente. Bovendien, door de megawinsten van 2021 en 2022 op vastgoedbeleggingen moeten veel institutionele beleggers hun weging in vastgoed terugbrengen. Dat betekent dat ze aan de verkoopkant gaan zitten, terwijl er op dit moment weinig kopers zijn, met als gevolg extra waardedalingen.

Zulke nuances maken beleggers slechte lobbyisten in Den Haag. Ze zijn niet alleen getalsmatig in het nadeel, maar ze kunnen ook hun boodschap niet verkopen. Probeer de kiezer in november maar eens uit te leggen wat de consequentie is van de afschaffing van de FBI-status voor beleggingsfondsen.

De lobbyisten bevinden zich wat hun frustraties betreft in goed gezelschap. In een zeldzaam retrospectief moment noemde Mark Rutte de dividendbelasting zijn grootste politieke misser. De ‘meester van het compromis’ kon in Den Haag geen draagvlak creëren voor afschaffing, waardoor het vertrek van de hoofdkantoren van Shell, Unilever en DSM Firmenich uit Nederland werd bespoedigd.

Voor de komende verkiezingen zouden de beleggers zich kunnen beperken tot één speerpunt: ‘Als je één miljoen woningen moet realiseren, kun je niet zonder ons (internationale) kapitaal.’ Het wachten is dan op een Haagse liefdesverklaring voor deze beleggers, maar ook die is geen garantie dat ze weer in actie komen.

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL