Winkeliers en horecaondernemers: nieuw huurcontract moet recht doen aan belangen huurders

Branche- en ondernemersorganisaties hebben een alternatief voor het ROZ-model voor winkel- en horecapanden aan Tweede Kamerleden van de VVD, PVV en BBB gepresenteerd.

De winkeliers en horecaondernemers zijn ontevreden over op het standaard model van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ), waarin verhuurders zijn verenigd. Tijdens coronatijd culmineerde de onvrede, toen veel verhuurders niet bereid bleken om de huurinning on hold te zetten. Daarna volgde de huurindexering aan de hand van oplopende energieprijzen, wat forse huurverhogingen opleverde.

In het nieuwe model zijn verschillende aanpassingen opgenomen, zoals een maximale huurprijsindexering, een pandemieclausule en een evenwichtige regeling over servicekosten, onderhoud en duurzaamheidsinvesteringen.

De nieuwe standaard moet volgens Jan Meerman van winkeliersorganisatie INretail meer recht doen aan de belangen van huurders.  “We doen al jarenlang pogingen om de belangen van huurders en verhuurders meer in evenwicht te brengen”, meldt Meerman aan Het Financieele Dagblad. “We hebben tig keer geprobeerd om met de ROZ te onderhandelen over een nieuw model. Dan zeggen ze: zet het maar op papier. Als je dat doet nemen ze het voor kennisgeving aan. Het lukt niet om het gesprek aan te gaan.”

Nieuw model moet uitgangspunt zijn

Het nieuwe model kan volgens Meerman op de steun van alle brancheorganisaties rekenen. Naast INretail en MKB Nederland, steunen Koninklijke Horeca Nederland, Vastgoedoverleg, Vakcentrum, Raad Nederlandse Detailhandel en Centraal Bureau Levensmidddelenhandel het initiatief.

De ‘huurdersvariant’ van de ROZ-standaard moet als uitgangspunt bij onderhandelingen over de huur van een pand dienen, geeft voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland aan. “Het aangepaste model is niet de oplossing voor alles. Het gaat vooral om marktmacht, om omvang. Als je een keer in de paar jaar over je huurcontract onderhandelt en denkt dat het ROZ-model bijna wet is, dan heb je weinig onderhandelingsruimte. Dan zet je gewoon je handtekening.”

Precies wat we niet nodig hebben

De ROZ is volgens de initiatiefnemers niet op de hoogte gebracht van de huurdersvariant van het standaardcontract. Het Financieele Dagblad citeert Kavish Partiman van Vastgoed Belang, die bij de presentatie in Nieuwspoort aanwezig was. Verhuurders worden naar zijn mening voor een voldongen feit geplaatst. “Waar moet je het dan nog over hebben? Dit is precies wat we niet nodig hebben. Zo zet je huurders en verhuurders tegenover elkaar.”