Winkeliers en horeca-uitbaters geraakt door hogere huren

Winkeliers en horeca-uitbaters zien zich door de indexatie in hun contracten geconfronteerd met forse huurverhogingen tot wel 14 procent.

Dat heeft Het Financieele Dagblad gemeld. Verhuurders hebben de huur gekoppeld aan de consumentenprijsindex (cpi) en berekenen dit door aan hun huurders. Van die cpi maken ook de gestegen energieprijzen deel uit, zodat een huurverhoging fors kan oplopen.

Volgens het FD is er bij veel ondernemers paniek ontstaan. Na de magere coronajaren zijn er weinig reserves bij retailers, zodat een huurverhoging van 14 procent hard aankomt.    

Goede banden tussen verhuurders en huurders helpen soms. De officiële huurverhoging wordt gedeeld of in  ruil voor een huurverlenging, zo melden Cushman & Wakefield en JLL aan het FD, is de huurverhoging minder dan 14 procent. Buitenlandse verhuurders zouden in het algemeen minder clementie hebben en de inflatie gewoon doorberekenen. Ook institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, houden vast aan de huurindexatie.

De horeca voelt zich ook hard getroffen. Een bron laat in het FD weten dat zij dubbel hard geraakt worden. Via de huurverhogingen op basis van de cpi betalen ze voor de gestegen inflatie het volle pond, maar daarnaast hebben ze zelf ook nog een keer hogere stookkosten.

Minister van Economische Zaken Micky Adriaansens zou donderdagmiddag met huurders en verhuurders om de tafel zitten om details te horen en daarbij tevens haar zorgen uiten over de ontwikkelingen.