Wereldhave verlaagt dividend

Wereldhave verlaagt het dividend en wil de vrije kasstroom gebruiken om te investeren in zijn winkelcentra.

Het direct resultaat over 2017 kwam met € 3,43 per aandeel lager uit dan dat van vorig jaar, maar nog altijd in de verwachte bandbreedte van € 3,40 en € 3,45.

De brutohuurinkomsten daalde op jaarbasis in 2017 met 3% tot € 223,4 mln mede door lagere huurinkomsten in Frankrijk en verkopen uit de Nederlandse portefeuille. De bezettingsgraad liep het afgelopen jaar iets op tot 95,5%.

De vergelijkbare huurinkomsten in Frankrijk daalden met 7% als gevolg van een lagere bezetting, lagere huurprijzen, faillisemenrten en daardoor opgelopen huurschuld. Wereldhave verwacht dat de huurinkomsten uit de Franse portefeuille dit jaar zullen stabiliseren. In Nederland en Finland zijn de huurinkomsten inmiddels verbeterd.

Met het oog op de afgelopen faillisementen in de retailmarkt houdt Wereldhave zijn huurders in de gaten, waaronder grote huurder H&M die over het afgelopen kwartaal met tegenvallende omzetcijfers kwam. 

De totale portefeuille was eind vorig jaar € 65 minder waard. De Nederlandse portefeuille werd € 25,5 mln afgewaardeerd door negatieve herwaardering van drie objecten in portefeuille. Aan het eind van het boekjaar was de de ltv opgelopen tot 40,7% van 39% eind 2016.

Voor dit jaar verwacht Wereldhave dat de winst per aandeel uitkomt op € 3,30 en € 3,40. Het slotdividend wordt verlaagd van € 3,08 naar € 2,52 per aandeel.

De vrije kasstroom wil Wereldhave investeren in zijn winkelcentra. De komende jaren is er veel in het retaillandschap veranderd. Om te blijven voldoen aan de huidige wensen van zowel klanten als huurders vraagt de portefeuille om de nodige investerigen. Daarvoor wil Werelhave de vrij kasstroom gebruiken, dan gaat uiteindelijk ten kost van het dividend. 

Veranderingen zijn onder andere meer en betere parkeerplaatsen en een betere klantbeleving.