Vooruitblik 2018: John van Wanrooij

Topbeslissers, op basis van vermogen, beleggingsportefeuille, hypotheekportefeuille, opdrachtenportefeuille of productie projectontwikkeling, geven hun prognose voor de verschillende markten. Hier de vooruitblik van John van Wanrooij, Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling

Afgelopen jaar was net als 2016 voor ons in alle opzichten wederom een topjaar. Zowel qua toename van verkochte woningen, aantal gerealiseerde woningen als ook de verkoop van keukens, badkamers en tegelwerk vanuit de showroom in Waardenburg. De laatste 4 jaar weten we op alle fronten telkens nieuwe records te breken. In 2017 hebben we 1476 nieuwbouwwoningen verkocht; in 2016 en 2015 bedroeg dit aantal 1218 respectievelijk 1099. Tezamen met de verkoop van huurwoningen (415) kwamen we in 2017 uit op bijna 1900 verkochte woningen. Een absoluut record dat we, in de bijna 50 jaar dat het bedrijf bestaat, nog nooit hebben bereikt.

De 3 jaar geleden nieuwgebouwde showroom in Waardenburg beantwoordt volledig aan de wens van consumenten. Klanten ervaren er beleving, doen veel inspiratie op. De showroom is de eerste in Nederland waar je 3D virtueel door je keuken loopt.

Kortom: we zijn erg content met de behaalde resultaten in 2017.

Als we vooruit kijken naar 2018 zien we een goed gevulde orderportefeuille, voor alle disciplines binnen onze holding. De verkoop van nieuwbouwwoningen zal qua omzet mogelijk licht toenemen (op basis van een nagenoeg gelijk aantal woningen, maar wel met een lichte toename van de gemiddelde verkoopprijs). De bouwprijzen daarentegen staan onder druk. Voor prijsbeheersing zal in de bouwsector veel afhangen wie de ‘handen’ (capaciteit) heeft om de productie binnen de beoogde planning te kunnen realiseren. Industrialisatie in de bouw, zoals prefab, digitalisering en ketenintegratie, zal mede daardoor toenemen. Het tekort aan vakmensen in de gehele bouwbranche loopt op, en instroom van nieuw, jong personeel in de bouwuitvoering is nog steeds beperkt. En schaarste heeft zoals algemeen bekend een prijsopdrijvend effect. Dat zien we ook terug in de verkoopprijzen van nieuwbouwwoningen. Er is een flink tekort aan nieuwbouwwoningen in Nederland. Dat tekent zich inmiddels af in bijna alle regio’s, met een prijsopdrijvend effect tot gevolg. Het tijdig en vlot beschikbaar krijgen van nieuwe locaties, om daarmee aan de grote vraag in de markt te kunnen voldoen, is essentieel. Zonder een flinke toename van het aanbod komt de betaalbaarheid steeds meer onder druk te staan. Voor starters wordt het steeds lastiger een huis te kopen, omdat de verkoopprijzen stijgen en de hypotheeknormen scherper worden. De lage hypotheekrente en het gunstige consumentenvertrouwen in combinatie met het beperkte woningaanbod blijft zorgen voor een vlotte afzet met een relatief korte verkooptijd.

De innovaties die we in 2017 hebben opgetuigd rollen we in 2018 verder uit. Dat wil zeggen dat we nog meer inzetten op online marketing. Klanten zullen we vooral digitaal steeds actiever en ook persoonlijker benaderen. Transacties zullen steeds vaker online worden afgehandeld. Big data en virtual reality waren afgelopen jaar hot in ons online domein. Internet of Things (zoals slimme koelkasten, thermostaten en rookmelders) zal daarbij dit jaar nadrukkelijker in beeld verschijnen. Het aanbod van technologie via smartphones groeit. Daarnaast verwachten we dat duurzaamheid, waaronder NOM (nul-op-de-meter)-woningen, flink meer aandacht zullen krijgen. Er komen meer slimme en energiezuinige woningen. De consument vraagt ook om meer duurzame opties. Daar spelen we op in. De transitie naar duurzame energie zet in 2018 verder door. Ook corporaties en beleggers willen namelijk in Nederland het verduurzamen versnellen. Terwijl we vorig jaar slechts 1 NOM-project in ontwikkeling hadden, zijn dat nu inmiddels al meer dan 10 projecten.