Vestia zoekt drie nieuwe bestuursvoorzitters in één keer

De Rotterdamse woningcorporatie Vestia heeft headhuntersbureau Diemen & Van Gestel ingeschakeld om niet één maar drie nieuwe voorzitters voor de raad van bestuur te vinden.

Op 1 januari 2023 zal Vestia worden gesplitst in drie nieuwe woningcorporaties: een woningcorporatie in Rotterdam te weten Hef Wonen, een woningcorporatie in Den Haag te weten Hof Wonen en een woningcorporatie in Delft/Zoetermeer te weten Stedelink.

Hef Wonen verhuurt, verkoopt en beheert van volgend jaar ruim 28.000 woningen (sociale woningen, zorgportefeuille, vrije sector huur en bedrijfsonroerendgoed) in de gemeente Rotterdam. Hof Wonen verhuurt, verkoopt en beheert vanaf die datum ruim 21.000 woningen in de gemeente Den Haag. De toekomstige woningcorporatie Stedelink verhuurt en beheert circa 13.500 woningen in de gemeenten Delft en Zoetermeer.

Derivatenaffaire

De splitsing van Vestia in drie zelfstandige corporaties wordt geleid door de huidige bestuursvoorzitter Arjan Schakenbos, die in 2013 woningbelegger Vesteda verruilde voor de Rotterdamse corporatie. In de jaren daarvoor was Vestia in het oog van de storm geraakt door een derivatenaffaire die de woningbouwvereniging op de rand van een faillissement bracht. Alleen een bijdrage van € 674 miljoen van collega-corporaties uit het land voorkwam dat Vestia omviel.

Splitsing noodzakelijk

Onder leiding van Schakenbos is Vestia de afgelopen tien jaar druk bezig geweest met saneren, onder meer het door het afstoten van meer dan 10.000 woningen in niet-kerngemeenten als Barendrecht en Westland. Vestia zou zich gaan concentreren op haar belangrijkste verzorgingsgebieden Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer. Begin vorig jaar bleek dat de sanering toch te weinig soelaas heeft geboden en dat splitsing noodzakelijk is om de drie kleinere corporaties een gezonde toekomst te bieden.

Vacature bij Rochdale 

Het is sowieso een aantrekkelijke tijd voor bestuurders die een carrièresstap willen zetten bij een grote corporatie. De Amsterdamse corporatie Rochdale heeft ook een plekje voor een nieuwe bestuursvoorzitter na het vertrek van Hester van Buren. Zij is recentelijk verkast naar het stadsbestuur, waar ze de komende vier jaar namens de PvdA wethouder Financiën is.