Vastgoedbelang: aanbevelingen van Gijzel doodsteek voor middeldure huur

Eerder deze week presenteerde Rob van Gijzel zijn eindrapport van de Landelijke Samenwerkingstafel Middenhuur. Volgens Vastgoed Belang zullen de meeste aanbevelingen een handrem zette op de groei van middeldure huur.

De belangenorganisatie voor particuliere verhuurders zit daarmee op dezelfde lijn als de Neprom (belangenorganisatie voor ontwikkelaars) en de IVBN, de vereniging van institutionele vastgoedbeleggers. 

In het rapport doet van Gijzel aan minister Ollongren een aantal aanbevelingen om de productie van huurwoningen voor huishoudens met middeninkomens van de grond te krijgen. Enkele van de aanbevelingen, zoals het op lokaal niveau invoeren van structureel overleg met marktpartijen en het inrichten van een fonds voor het bouwrijp maken van moeilijke binnenstedelijke locaties, kunnen volgens Vastgoed Belang nuttig zijn voor de uitbreiding van het middenhuursegment. Het rapport bevat echter overwegend aanbevelingen die averechts zullen werken en de handrem zetten op de groei van de middeldure huur, aldus de organisatie.

Klok 25 jaar terug
Zo stelt Van Gijzel voor het deel van het geliberaliseerde segment (tot € 950) opnieuw onder het woningwaarderingsstelsel (WWS) te brengen en dus te gaan reguleren. Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook de bestaande voorraad. Gemeenten zouden bovendien een stem moeten krijgen bij het vaststellen van de aanvangshuurprijzen en de maximale huurverhoging. Ook kunnen gemeenten via de Huisvestingsverordening een (woon)vergunningplicht invoeren voor middeldure huurwoningen. Deze aanbevelingen zetten de klok met 25 jaar terug, stelt Vastgoed Belang in zijn reactie op het rapport van de minister.

"Als klap op de vuurpijl stelt van Gijzel voor om het voor woningcorporaties weer makkelijk te maken ook woningen te bouwen in het middensegment en hoeven ze daarbij geen rekening meer te houden met marktconforme rendementen op die woningen. Oneerlijke concurrentie met de particuliere huurwoningen wordt daarmee heringevoerd. Tenslotte wil van Gijzel huurders van geliberaliseerde huurwoningen ook toegang geven tot de Huurcommissie. De Huurcommissie is nu alleen bevoegd te oordelen over geschillen in de gereguleerde sector.
Als de aanbevelingen van Van Gijzel worden opgevolgd wordt het voor particuliere investeerders onaantrekkelijk om te investeren in die categorie woningen die juist zo hard nodig is. Die woningen zullen dan er dan ook niet of slechts mondjesmaat komen."
Vastgoed Belang roept minister Ollongren, in het belang van de snelle uitbreiding van het middensegment, op de aanbevelingen niet over te nemen.

Niet uitgenodigd
Vastgoed Belang stelt helaas ook na verschillende malen daartoe te hebben verzocht, niet te zijn uitgenodigd om deel te nemen. Vastgoed Belang behartigt de belangen van de gezamenlijke particuliere verhuurders van circa 750.000 huurwoningen in Nederland. Particuliere eigenaren zijn daarmee samen na de corporaties de grootste woningverhuurder van Nederland.