Vastgoed Belang blijft Wet betaalbare huur fel bestrijden

Vastgoed Belang omschrijft de Wet betaalbare huur, die gisteren door de Tweede Kamer werd aangenomen, als riskant en ondoordacht. Volgens de brancheorganisatie van particuliere verhuurders bedreigen juridische en financiële valkuilen de doelstellingen van de wet. NEPROM en IVBN zijn blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is.

Vastgoed Belang verwacht dat de Eerste Kamer prudenter zal omgaan met de juridische bezwaren die verbonden zijn aan het wetsvoorstel. De brancheorganisatie stelt dat het wetsvoorstel de beoogde doelen niet behaalt, daarom niet legitiem en in strijd is met het Europeesrechtelijke eigendomsrecht.

‘Het wetsvoorstel steunt op vier pijlers’, schrijft ze in een persbericht. ‘Huurders beschermen tegen hoge huren, een voldoende omvangrijk middenhuursegment realiseren, de investeringsbereidheid van verhuurders in de vrije huursector op peil houden en verduurzaming van huurwoningen stimuleren. Alle vier de doelen behaalt het wetvoorstel niet. Het verlagen van de woonlasten van huurders met een middeninkomen en het verzekeren van voldoende aanbod van huurwoningen in het middensegment realiseert het wetsvoorstel in geen geval. De huurprijzen in het geliberaliseerde middensegment zullen stijgen door het verminderde aantal woningen in het middensegment.’

‘De prijzen en het aanbod van huurwoningen in het geliberaliseerde segment zullen ook stijgen. Het aantal huurwoningen zal afnemen omdat woningeigenaren hun woningen zullen verkopen als de zittende huurder de huur opzegt. Het wetsvoorstel concentreert zich op het zichtbare effect van de hogere huren als gevolg van het structurele aanbodtekort, maar lost het structurele probleem van te weinig aanbod niet op, maar vergroot dat juist. De Raad van State heeft er al op gewezen dat het wetsvoorstel onvoldoende aandacht besteedt aan de dieperliggende oorzaken van de schaarste aan aanbod en niet duidelijk maakt hoe het wetsvoorstel dit oplost.’

Komt belastingbetaler duur te staan

Daarnaast pakt het wetsvoorstel volgens Vastgoed Belang onevenredig uit omdat er geen fair balance bestaat tussen de doelstellingen van algemeen belang die wetsvoorstel beoogt te dienen en de belangen van de verhuurders. “Het wetsvoorstel maakt een forse inbreuk op bestaande rechten van woningeigenaren.’ De wet zou ook in strijd zijn met het verbod van terugwerkende kracht, omdat het bij bepaalde woningen mogelijk maakt, dat het zonder redelijke overgangstermijn breekt met bestaande rechten.

Kavish Partiman, directeur Public Affairs bij Vastgoed Belang: “Het negeren van overweldigende kritiek en juridische bezwaren bij dit wetsvoorstel vormt niet alleen een enorm risico voor de vele huidige en toekomstige woningzoekenden die de wrange vruchten zullen plukken van sterk toenemende schaarste, maar baant ook het pad voor gerechtelijke stappen die de belastingbetaler duur kunnen komen te staan. De Eerste Kamer heeft nu de kans om zowel de woningzoekende als de belastingbetaler te behoeden voor deze slechte beslissing.”

NEPROM en IVBN blij met duidelijkheid

Brancheorganisatie voor ontwikkelaars NEPROM en vereniging van institutionele vastgoedbeleggers IVBN zijn naar eigen zeggen blij met de duidelijkheid die de Tweede Kamer heeft gegeven door in te stemmen met de nieuwe huurwet van woonminister Hugo de Jonge.

Judith Norbart-ten Hoor, directeur IVBN: “We zijn blij met het inhoudelijke debat dat de afgelopen dagen is gevoerd. Hieruit blijkt dat de Kamer zich bewust is van het belang van een evenwichtige wet. De wet verandert natuurlijk niet de complexe marktomstandigheden van dit moment, maar het brengt wel een einde aan de onzekerheid over het overheidsbeleid en dat is voor onze leden van groot belang.”

Fahid Minhas, directeur NEPROM: “Het is goed dat de Tweede Kamer zich gevoelig heeft getoond voor de nieuwbouw en de nieuwbouwopslag nu ook mogelijk maakt voor woningen waarvan de bouw start in 2026 en 2027. Wij gaan nu met volle energie aan de slag om voldoende middenhuurwoningen te realiseren onder deze wet. Op veel plekken wordt het zonder structurele middelen wel een grote uitdaging om dat voor elkaar te krijgen.”

Verlaging overdrachtsbelasting

Over het perspectief op verlaging van de overdrachtsbelasting zijn NEPROM en IVBN positief. Minhas is blij dat de Kamer en de minister erkennen dat de overdrachtsbelasting met 10,4% internationaal gezien op een ongezond hoog niveau ligt en dat zij de bereidheid tonen om dit in het najaar op te pakken. Hij is wel kritisch op de manier waarop dit zal worden opgelost: “Als dit via een schuifoperatie tussen investeerders en particuliere kopers wordt bewerkstelligd, gaat dat mogelijk ten koste van andere woningzoekenden.”

Norbart-ten Hoor: “Voor de instroom van het onmisbare binnen- en buitenlandse kapitaal is stabiel beleid en een gezond investeringsklimaat noodzakelijk. Dit moet ook tot uiting komen in de Woningwaarderingstabel. Ik heb er vertrouwen in dat de Kamer samen met de minister een oplossing gaat vinden zodat de toegestane huurverhoging van CAO plus 1% ook echt mogelijk is en er rendabel kan worden ontwikkeld en geïnvesteerd in duurzaamheid.“